15/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • LOKALNI FRONT: “TRI REDA ZA TRINAEST HEKTARA”
Lokalni front Valjevo Objektiva.rs

LOKALNI FRONT: “TRI REDA ZA TRINAEST HEKTARA”

Autor 15/12/2021

Saopštenje za javnost Lokalniog fronta Valjevo prenosimo u celini.

“I 19. sednica Skupštine grada Valjeva ostaće zapamćena po upornom nastojanju skupštinske većine da, sada već neskriveno, uguši i ono malo glasova koji odudaraju od pojma koji najbolje opisuje u ovom slučaju veoma prigodna nemačka reč „gleichschaltung“.

Na dnevnom redu sednice bila je samo odluka kojom se još jednom investitoru iz Nemačke, sa beogradskom adresom, na poklon daje neizgrađeno gradsko zemljište gde će do 2028. godine nići fabrika sanitarija sa hiljadu zaposlenih. Obrazloženje za ovaj čin: zaključak u kojem predsednica vlade Srbije u tri reda tvrdi da je pomenuta investicija od značaja za Srbiju.

Da li su tri reda dovoljna da opravdaju poklon površine 13 hektara u okolini Valjeva? Ovo pitanje je postavio Željko Trifunović, odbornik Lokalnog fronta. Nije tvrdio suprotno: jedino što je tražio bilo je da se ne samo odbornicima, već i građanima Valjeva, malo podrobnije objasni opravdanost ovako galantnog gesta.

Lokalnom frontu, objasnio je Trifunović, smeta i žurba kojom Skupština grada na osnovu zaključka vlade od četvrtka, 9. decembra, navrat-nanos donosi odluku o poklonu već u ponedeljak, 13. decembra. Po ko zna koji put potvrđena je sumnja da je mesto u kojem bi trebalo da se iz svih uglova razmatraju pitanja od suštinske važnosti za sudbinu Valjeva, uz blagoslov skupštinske većine, postalo protočni bojler za odluke koje je neko drugi doneo na nekom drugom mestu.

Prva opomena od predsednice Skupštine stigla je na pomen Ane Brnabić. Zanimljiva intervencija u tački dnevnoj reda kojoj je osnov upravo zaključak koji je predsednica vlade pre neki dan potpisala!
Reakcija je bila još žešća kada je Trifunović ocenio da je autoritet vlade ozbiljno uzdrman odlukom predsednika republike da na doradu vrati loše napravljeni zakon o eksproprijaciji. Zašto je u Skupštini grada zabranjeno pomenuti opštepoznatu činjenicu, i to posle protesta u kojima su i građani Valjeva jasno i glasno iskazali nezadovoljstvo ovakvim zakonom?

Postoji, na žalost, samo jedno objašnjenje: stranka koja je g-đu Rakić postavila da vodi najviši organ lokalne samouprave ne želi da prizna da i u Valjevu ima mišljenja koja u većoj ili manjoj meri odudaraju od zvaničnih bajki o zlatnom dobu i ekonomskom tigru pred kojim drhti pola Evrope. Vlast stranke je nepogrešiva, predsednik stranke je nepogrešiv, predsednica vlade je nepogrešiva i tako redom, naniže, sve do predsednika mesne zajednice. Svakome ko ima drugačije mišljenje odmah se mora oduzeti pravo da to i iskaže!

Čak će i vazduh u Valjevu postati manje zagađen ako svi poverujemo da je tako,zar ne?” navedeno je u saopštenju Lokalnog fronta Valjevo.