04/03/2024
Najnovije vesti
Valjevo manifestacija Božićno seoce proslava Tucindan Badnji dan Božića

MANIFESTACIJA BOŽIĆNO SEOCE

Autor 23/12/2021

Trodnevna manifestacija Božićno seoce biće održana u Valjevu, od 5. do 7. januara 2022. godine, povezivanjem bogosluženja i svetovnih programa, povodom proslave božićnih praznika. Organizatori su Saborni Hram Vaskrsenja Hristovog, Grad Valjevo i Turistička organizacija Valjevo, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva Episkopa valjevskog, gospodina Isihija.

Prvog dana manifestacije Božićno seoce je na Tucindan, u sredu, 5. januara 2022. godine, i početak rada Božićnog bazara je od 10 časova, dok je, u podne, predstava za decu “Ceca Pereca i božićno iznenađenje”, na platou ispred ulaza u Hram.

Večernje bogosluženje u Sabornom Hramu počinje od 17 sati.

Svečano otvaranje manifestacije Božićno seoce je od 17 sati i 30 minuta, dok u 17 i 40, počinje kulturno – umetnički program koji su pripremili učenici instrumentalnog odseka Muzičke škole Živorad Grbić i članovi recitatorske sekcije Valjevske gimnazije.

Vatromet kod Sabornog Hrama u Valjevu na Badnje veče 2018. godine, foto Miloš Krunić

Na Badnji dan, u četvrtak, 6 januara 2022. godine, planiran je još raznovrsniji program povodom proslave božićnih praznika u Valjevu. Božićni bazar, drugog dana manifestacije, otvara se od 10 časova. Potom, od 15 sati i 30 minuta je proglašenje pobednika likovnog konkursa, uz uručenje nagrada.

Večernje bogosluženje u Hramu počinje od 16 sati, a nakon toga je tradicionalno osvećenje i paljenje badnjaka.

U nastavku sledi kulturno – umetnički program recitatora Valjevske gimnazije, dok će Dečji hor Sabornog Hrama izvesti božićne pesme, uz nastupe kamernog hora Emanuil i pevačkog ansambla “Srpski pravoslavni pojci”. U završnici kulturno – umetničkog programa je vatromet. U Hramu Vaskrsenja Hristovog, od 23 sata i 30 minuta, biće služeno Božićno jutrenje.

Proslava Božića, u petak, 7 januara, počinje tačno u ponoć, prvom božićnom Svetom Liturgijom. Druga Sveta Liturgija, od 5 časova, je takođe u Hramu Vaskrsenja Hristovog. Potom, na božićno jutro, Sveta Liturgija biće služena, od 8 časova, u Hramu Svetog Nektarija Eginskog.