19/04/2024
Najnovije vesti
matej-i-filip-najava-talmicenje-flautista-FOTO-IZVOR-Muzicka-skola-Valjevo-prenosi-Objektiva.rs-vesti

Međunarodni Susreti flautista “Tahir Kulenović” u Valjevu

Autor 19/02/2024

Muzička škola “Živorad Grbić” iz Valjeva u saradnji sa Udruženjem muzičkih i baletskih pedagoga Srbije po 26. put, u periodu od 21. do 25. februara, priređuje Međunarodne susrete flautista “Tahir Kulenović”. Ovogodišnji slogan je Flauta – uvek u modi!

Podsećamo, takmičenje je pokrenuto 1999. godine, na inicijativu profesora Kulenovića, jednog od najistaknutijih flautista i muzičkih pedagoga nekadašnje Jugoslavije. Valjevski festival je prvi posvećen umetničkoj muzici i prvo takmičenje najvećih mladih talenata na flauti u Srbiji. Za 26 godina trajanja Susreti su narasli u najveće međunarodno takmičenje posvećeno flauti u regionu bivše SFRJ.

Ni ovogodišnji susret ne prekida tradiciju aktuelnosti i atraktivnosti takmičenja i ove godine kroz pet takmičarskih dana trajanja, od 21. do 25. februara, na koncertnom podijumu okuplja 164 mladih flautista svih obrazovnih nivoa iz sedam država: Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija, koji će svoju muziku i talenat interpretirati u solističkim nastupima, ali i kroz izvođenja u čak dvadeset kamernih ansambala.

Manifestacija je kroz više od dve i po decenije izgradila respektabilan imidz, zahvaljujući sjajnoj organizaciji domaćina, valjevske muzičke škole, ali i prisustvu najeminentnijih muzičkih pedagoga koji godinama čine žiri takmičenja.

Ove godine najbolje mlade flautiste u regionu ocenjivaće sedam akademskih profesora muzičkih akademija Beograda, Novog Sada, Zagreba, Ljubljane, Skoplja i Sofije i najeminentniji profesori flaute srednjih škola Beograda, Novog Sada, Banja Luke, Šapca i škole domaćina, predvođeni umetničkim direktorom Susreta, profesorom FMU iz Beograda, mr Miomirom Simonovićem.

Koncert povodom svečanog otvaranja 26. međunarodnih Susreta flautista, zakazan za četvrtak, 22. februar, u 20 časova, ove godine je programskog karaktera i sastavljen od dela romantičnih autora. Koncertni program pod nazivom “Očaravajuća Romantika” obuhvatiće dela Šuberta, Rajnikea, Mejera-Olber Slebena i slovenačkog autora Srebotnjaka, a izvešće ga renomirani slovenački flautista Matej Zupan, redovni profesor na Akademiji za Glasbo u Ljubljani i pijanista Filip Milisavljević, angažovan kao samostalni stručni saradnik na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu.

Susreti će biti zaokruženi u nedelju, 25. februara u 20 časova, koncertom laureata i proglašenjem apsolutnog pobednika, najuspešnijeg pedagoga i najboljeg klavirskog saradnika takmičenja. Prateći program takmičenja čini masterklas namenjen takmičarima, u realizaciji profesorke Muzičke Akademije u Zagrebu, prof. Renate Penezić i izložba flauta u realizaciji Centra za flautu “Flute Tuning” iz Beograda.

Podsećanje – 25. suseti flautista – možete pročitati OVDE

I ove godine, generalni pokrovitelj Festivala je Grad Valjevo, a takmičenje su pomogli i Narodni Muzej, Turistička organizacija Valjevo, Europrom Valjevo, Pansion “Bubica”, Restoran “ Plavi Cvet. Zahvaljujući Centru za flautu “Flute-Tuning ” iz Beograda, najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade, a apsolutnog pobednika i novčana nagrada koju daruje porodica Kulenović.