15/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Osnovnoj školi Andra Savčić iz Valjeva petogodišnja akreditacija u okviru Erazmus programa za projekat „Identifikacija i adaptacija učenika sa teškoćama u učenju“
Valjevo-vesti-Objektiva.rs-Foto-Snezana-Jakovljevic-Krunic-OS-Andra-Savcic-tim-Erasmus-projekat-pedagog-Milica-Vojic-Markovic-stoji-a

Osnovnoj školi Andra Savčić iz Valjeva petogodišnja akreditacija u okviru Erazmus programa za projekat „Identifikacija i adaptacija učenika sa teškoćama u učenju“

Autor 26/01/2024

Osnovna škola Andra Savčić je dobila akreditaciju za realizaciju programa na period od pet godina, kojim su obuhvaćene tri značajne oblasti: inkluzija, ekologija i komunikacija. Za odabir učesnika, učenika i nastavnika zainteresovane za učešće u projektu, raspisaće konkurs. Inače, aktuelan, drugi projekat koji realizuju u okviru Erazmus programa je „Identifikacija i adaptacija učenika sa teškoćama u učenju“.

Nastavnica biologije, Aleksandra Milosavljević, koordinator tima povodom naglašava da je razrađen petogodišnji plan ostvarivanja projekta.

“Nakon uspešno realizovanog prvog kratkoročnog projekta mobilnosti u okviru Erazmus programa, u toku je realizacija i drugog projekta „Identifikacija i adaptacija učenika sa teškoćama u učenju“.

U okviru ovog projekta čija je tema inkluzija, planirano je da troje zaposlenih putuje u Arad na stručno usavršavanje u „Okružnom centru za resurse i pomoć u obrazovanju“ a troje zaposlenih pohađaće stručni kurs na ovu temu u Barseloni.

Novina je ta da nam je u međuvremenu odobrena akreditacija za sprovođenje Erazmus projekata na period od pet godina.

Erazmus tim škole je zajedničkim snagama radio na prijavi za akreditaciju koja je predata u oktobru 2023. godine, a vest o doobrenoj akreditaciji stigla je u januaru tekuće godine. Akreditacijom su obuhvaćene tri oblasti: inkluzija, ekologija i komunikacija.

Inkluzijom kao temom bavićemo se u toku prve godine akreditacionog perioda, konkretno adaptacijom učenika iz socijalno – osetljivih grupa i učenika pripadnika manjinskih grupa. Tokom 2025. godine planirano je pohađanje čak tri stručna kursa.

U toku druge i treće godine, akcenat će biti na ekologiji, kada ćemo uključiti veliki broj učenika naše škole u različite aktivnosti i kada će najmanje 20 učenika naše škole u pratnji nastavnika, imati priliku da boravi u nekoj od partnerskih škola u Evropi. Planirane su i kombinovane aktivnosti, koje će delom biti sprovođene online preko eTwinning mreže, a deo aktivnosti biće u partnerskoj organizaciji.

Cilj nam je da kod učenika razvijamo kritičko mišljenje, da budu u stanju da prepoznaju ekološke probleme u svom okruženju i lično se angažuju u rešavanju istih. Oni će dalje biti u stanju da edukuju svoje vršnjake, ne samo u školi, već i u okviru lokalne zajednice.

Tokom četvrte i pete godine ciljna oblast je komunikacija sa posebnim osvrtom na komunikaciju posredstvom digitalnih tehnologija. Planirane su aktivnosti i za nastavnike i za učenike u okviru ove oblasti i očekujemo da će najmanje deset učenika posetiti neku partnersku školu u Evropi.

Za našu školu je posebno značajna činjenica da će na ovaj način učenici biti direktno uključeni u aktivnosti u okviru Erazmus programa. Učenici naše škole će unaprediti svoja znanja iz oblasti ekologije i komunikacije, ali i svoje digitalne i jezičke veštine.

Izbor učenika, kao i nastavnika, biće sprovođen po konkursu koji će škola raspisivati tako da će svi zainteresovani imati priliku da se jave na konkurs. Sva sredstva za put, boravak i usavršavanje u inostranstvu finasira Fondacija Tempus i Evropska Unija.

Podsećanje – Učenici iz OŠ Andra Savčić i Nada Purić iz Valjeva među najuspešnijim na konkursu “Škola prijateljica prirode” organizacije ORCA – možete pročitati OVDE

Nova znanja i veštine primenićemo na časovima redovne i izborne nastave, kroz tematske dane, ogledne i ugledne časove kao i kroz raznovrsne aktivnosti i performanse čiji će inicijatori biti učenici. Rezultate naših projekata predstavićemo kroz tribine, konferencije i Info dane na kojima će prisustvovati predstavnici drugih škola i organizacija koje se bave edukacijom dece i mladih”, rekla je Aleksandra Milosavljević, nastavnica biologije i koordinator tima za ostvarivanje projekta u okviru Erazmus programa u Osnovnoj školi Andra Savčić u Valjevu.

Naslovna fotografija – foto arhiva portala Objektiva.rs