24/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • MIĆA POPOVIĆ I SAVREMENICI U “TRNAVCU”
Valjevo Gvozden istresa nos na peronu železničke stanice Mića Popović 1970. godina

MIĆA POPOVIĆ I SAVREMENICI U “TRNAVCU”

Autor 16/12/2021

U IUS “Radovan Tranavac Mića” otvorena je izložba pod nazivom Mića Popović i njegovi savremenici. Izložba će biti otvorena do 1. februara 2022. godine.

Izložba u Trnavcu priređena je od izabranih dela iz kolekcije Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu. Pored ostvarenja Miće Popovića, u postavku su uključeni radovi još 21 autora. Svako izabrano delo predstavlja određenu faze razvoja u individualnim opusima autora.

Pavle Vasić “Portret Zage” iz 1932. godine

Postavku čine umetnička dela nastala u periodu od 1932. godine, Pavle Vasić “Portret Zage” do 2000. godine i slike Sardele Petra Omčikusa. Dela su rađena tehnikama ulje na platnu ili kartonu, akrilik na platnu, pastel, ili kombinovanom tehnikom.

Izabrana su dela umetnika Peđe Milosavljevića, Ivana Tabakovića, Mihaila Petrova, Pavla Vasića, Milenka Šerbana, Cuce Sokić, koji su u periodu između dva svetska rata već ostvarili ugledne karijere, a Popović je tek počinjao. Na izložbi su i slike Popovićevih kolega sa studija, pojedinih članova Zadarske grupe, među kojima su Bata Mihajlović, Petar Omčikus i Kosa Bokšan, kao i generacijski bliskih slikara: Stojana Ćelića, Miodraga Protića, Mladena Srbinovića, Božidara Prodanovića, Zorana Pavlovića, Bože Ilića, Gabora Silađi, Koste Bradića, uz umetnička ostvarenja slikara naredne generacije, kao što su Olja Ivanjicki, Radomir Reljić, Bojan Bem, Miodrag Rogić, Moma Antonović i Siniša Vuković.

Prema rečima Milice Todorović, muzejskog savetnika: “Iako je izložba nevelikog obima, uverava nas u višeslojna kretanja u našem slikarstvu od vremena stišavanja enformela, potvrđujući paralelno egzistirajuće pravce i umetničke izraze koji se temelje na geometrijskim tendencijama, apstrakciji, nadrealnim i imaginarnim figurativnim sklopovima, novoj predmetnosti ili novom ekspresionizmu. Izložba, s druge strane, takođe nedvosmislemo potvrđuje samog Miću Popovića kao potpuno samosvojnog autora osobenog misaono – emotivnog koda i etičkog kodeksa, budne kritičke svesti i jasnih percepcija prilika vlastitog vremena.”

Sva dela ove postavke deo su bogatog fundusa Galerije savremene likovne umetnosti Niš. Radovi su dobijeni kao poklon umetnika, ili su otkupljeni na samostalnim izložbama autora, ili su u kolekciju niške Galerije dospeli zahvaljujući Likovnoj koloniji Sićevo.

Na centralnom zidu u galerijskom prostoru Studija postavljeno je ulje na platnu sa aplikacijama Miće Popovića iz 1970. godine, pod nazivom “Gvozden istresa nos na peronu železničke stanice”.

Emilija Bilić, direktorka Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu

Izložbu je otvorila Emilija Bilić, direktorka Galerije savremene likovne umetnosti Niš, rekavši da Internacionalni umetnički studio i nišku Galeriju vezuje dugogodišnja saradnja koja je počela učešćem Radovana Miće Trnavca u Likovnoj koloniji Sićevo, zatim je priređena izložba dela stranih umetnika iz kolekcije niške Galerije, potom je održano i predstavljanje “Trnavca” u Paviljonu niške Tvrđave, kao jednom od tri izložbena prostora Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu.

Nastojimo da svoju bogatu kolekciju prezentujemo javnosti i izložba “Mića Popović i njegovi savremenici” jeste rezultat jednog takvog nastojanja. Možemo da kažemo da ova izložba daje celovit uvid u tokove istorije srpske umetnosti sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, da su pored Miće Popovića zastupljeni radovi još dvadeset jednog istaknutog srpskog umetnika tog vremena. Ja bih pre svega ukazala na značaj ovih dela. Ona predstavljaju trajnu vrednost i kuturnu baštinu ne samo naše ustanove i našeg grada, nego i čitavog regiona, ukazuju na značaj kulturnog nasleđa i bude svest da moramo da ga čuvamo, ali i da ga damo javnosti na uvid. Iskreno se nadam da ćemo u skorije vreme biti u prilici da i ova dela trajno izložimo u okviru stalne postavke u Nišu”, napomenuvši da će ova izložba, nakon Valjeva, biti prikazana i u drugim gradovima.

Internacionalni umetnički studio “Radovan Trnavac Mića” izražava posebnu zahvalnost Galeriji savremene likovne umetnosti Niš jer su ustupili dela iz bogate kolekcije i zbog pomoći u pogledu pripreme i otvaranja izložbe “Mića Popović i njegovi savremenici” u Valjevu, gde će trajati do 1. februara 2022. godine.