28/02/2024
Najnovije vesti
Zoran-Predin-sa-moderatorima-Dvorista-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-Valjevo

“MONGOLSKE MRLJE” ZORANA PREDINA OTVORILE 35. SEZONU U “DVORIŠTU”

Autor 22/06/2022

Promocijom prvog romana “Mongolske mrlje” Zorana Predina, tekstopisca i frontmena “Lačnog Franca” počela je Valjevcima omiljena “Book-a u Dvorištu”.

Prvenstveno poznat kao rock muzičar i tekstopisac, lider slovenačke grupe Lačni Franz, sinoć je prvi put posetio Valjevo i prvi intervju za Objektiva.rs rezimirao je, rekavši:

Danas sam po prvi puta u Valjevu i srdačno sam primljen i drage volje ću se vratiti sa gitarom u ruci,” kaže Zoran Predin, čijim je gostovanjem sinoć počela 35. sezona književnih večeri u Dvorištu Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” u Valjevu.

“MONGOLSKE MRLJE”

Objavljivao je knjige eseja, ali na pitanje o svom književnom prvencu, romanu “Mongolske mrlje”, Predin savetuje čitaocima:

“Da uživaju u mom romanu koji je napisan da se čita, kao da se gleda film. Da se uzme malo vremena i malo mira. I, puno pažnje, jer roman traži od čitaoca neku suradnju: da sam, u svojoj mašti, pomogne piscu kod bojenja likova i situacija,” i dodaje:

Zoran Predin u “Dvorištu” valjevske Biblioteke

“Napisao sam preko 400 tekstova za pesme i u njima sam rob melodije, aranžmana i žanra. Žanra po sadržaju, aranžmana i melodije po broju reči koje imam vremena upotrebiti. Znači, osuđen na nekih 50-tak riječi s kojima moram puno toga da kažem. A, sada sam se oslobodio u prozi. Uživam jer su mi na volju sve reči tog sveta.

Sama ideja romana je postavila vreme i geografski prostor početka priče. Mi smo se u tih par stoljeća tehnološki, racionalno jako promenili, dok smo emocionalno ostali više – manje, isti. Na taj način se ponavljamo kroz istoriju.

Moja priča je ljubavna, napravljena na takav način da ne odaje svega odmah, već se, na kraju, sve razjasni.

Danas sam saznao da je to nekakav princip kojeg su svi znali, osim mene, kada sam pisao taj roman: ako je puška na zidu u prvom činu, puška mora da ubije nekog na kraju. I to se događa i u mom romanu, samo da to nije puška,” priča Predin povodom “Mongolskih mrlja”, pri tome napomenuvši da bi se radnja romana mogla događati bilo gde, kao i da bi nacionalnost likova i geografiju mogli menjati jer je poruka, kako reče: “Objektivno – globalna. Tako da verujem da će naći publiku i u Valjevu.”

U svom osvrtu Goran Vojnović, kritičar, pored ostalog, kaže: “Kada se čitalac, naime, tamo prema kraju romana, osvrne unazad na porodično nasleđe Gorazda Dimca, nad jadnikom se, jednostavno sažali. Šta je tako strašno zgrešio…”

Pre prvog poglavlja nailazite na kratku belešku, kako je navedeno, misao nepoznatog autora: “Samo fikcija može biti verovatna, stvarnost nikada”, a to već budi čitalačku znatiželju. I naravno da je najbolje odmah prionuti na čitanje prvog romana Zorana Predina, tim pre jer je drugi već u pripremi. “Mongolske mrlje” su objavljene u izdanju “Geopolitike”.

“SVIRAJ SJETNOJ DUŠI”

Pre osam godina, kako reče Predin, je probudio brend i okupio novi mladi bend Lačni Franc. Snimili su prvo “električni” album pod nazivom “Svako dobro” sa parnjak verzijom “Lađa norcev” ili “Brod luđaka”. Zatim i akustični album, za hrvatsko tržište “Akustični poljubac”, a slovenačko “Nova nebesa” i završili su živim duplim albumom “Tu smo – vaši smo”:

Pored potpisivanja knjiga, Predin je fanovima potpisivao i albume

Ove godine završava i ta druga runda, oproštajni koncerti u Srbiji za sada dogovoreni, 17. septembra u Novom Sadu i 1. oktobra u Domu omladine u Beogradu, verujem da će biti još neki. I sa 1. 1. 2023. bend “Lačni Franc” odlazimo u istoriju,” kaže frontmen grupe, pojasnivši da su razlozi privatne obaveze članova.

Pored toga, tekstopisac i pisac iz Maribora, koji sa suprugom i petoro dece živi i radi u Ljubljani, Zoran Predin, o planovima kaže da ostaje u domenima književnog, kao i muzičkog stvaralaštva:

Ja sam pisanje ozbiljno shvatio. Napisao sam i drugi roman koji je sada u čitanju kod urednika u Sloveniji i nastaviću karijeru pisca. Što se tiče glazbe, neke ću programe sačuvati. Recimo “Tragovi u sjeti” sa Matijom Dedićem, ili “Zoran peva Arsena” sa Damirov Đango Group ili moje akustične duete “Srebrni pioniri”, možda još neki koncert programa Gastarbajter Trubadur, a smislićemo i nešto novo, tako da ostajem prisutan tu.

No, najčešća kombinacija sada je baš promocija knjige u nekom gradu i na veče akustični koncert,” rekao je pisac i muzičar, Zoran Predin, za Objektiva.rs prilikom svog prvog boravka u Valjevu povodom promocije svog prvog romana “Mongolske mrlje” sinoć promovisanog povodom prve večeri 35. književne sezone “Booka u Dvorištu” Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” u Valjevu.

FOTO Dragan Krunić