17/07/2024
Najnovije vesti

Moralo se istrajati za izborne uslove

Autor 14/06/2024

Prvu konferenciju za novinare nakon nedavno održanih izbora u Valjevu održao je Branko Ivković, predsednik udruženja Valjevski pokret otpora. Ovo udruženje, veoma aktivno u prošloj godini, ali i dobrim delom u proleće ove godine, uoči samog izbornog ciklusa donelo je pomalo neočekivanu odluku o neizlasku na izbore.

Ivković je na samom početku obraćanja medijima naglasio:

“Kao što vam je poznato Valjevski pokret otpora nije učestvovao na lokalnimizborima održanim 2. juna. Nismo imali moralno pravo da učestvujemo na unapred pokradenim izborima i tako postanemo saučesnici vladajućeg kriminalnog kartela. Jedini smo ukazivali da će se ponovo desiti krađa epskih razmera pre svega imajući u vidu činjenicu da u biračkom spisku već godinama unazad postoji višak od blizu 8.000 birača u odnosu na broj punoletnih građana na teritoriji grada Valjeva (10% više birača u odnosu na broj punoletnih građana), što na dan izbora vlastima daje prednost od 20% na izlaznost od nešto preko 50%. Kada pogledate rezultate tih tzv. izbora oni najbolje potvrđuju naše tvrdnje. Dakle, dok se ne izvrši revizija ili, narodski rečeno, ”čišćenje” biračkog spiska od obaranja ove vlasti na izborima nema ništa i svako ko tvrdi drugačije ne govori istinu.”
On je potom dodao:

“Jedini rezultat farse od 2.juna je taj da je vlast u našem gradu na tacni
predata vladajućem kriminalnom kartelu i to sa dvotrećinskom većinom.
Priče koje slušamo kako će opozicija koja je učestovala na izborima
zaustaviti njihov bahati pir ulaskom u institucije, koje faktički ne postoje, čiste su zablude jer mi živimo u diktatorskom režimu.
Diktatorski režimi se ruše, a svaki pokušaj menjanja istih iznutra je
besmislen. I ne samo to, takvim besmislenim pokušajima diktatorskom
režimu se samo daje legitimitet i stvara privid normalnosti. Drugog juna ponovo smo svedočili kupovini glasova, naš grad su preplavili Šapčani i pola Mačve, njihove horde popisivača su obijale pragove naših sugrađana, bugarski vozovi su ponovo jezdili punom parom oko biračih mesta. Svi smo videli šta se dešava toga dana osim učesnika na izborima koji nisu imali bilo kakvih primedbi, što je zaista neverovatno. Ništa se nije desilo, niko ništa nije video, svi su zadovoljni, pravi ”festival demokratije”, zar ne?
Mnogi naši sugrađani, sluđeni situacijom na našoj političkoj sceni,
zamerali su nam što smo doneli odluku da ne izađemo na ovu farsu od
izbora iako je većina njih u potpunosti razumela i prihvatila naše razloge. Nismo vodili tzv. bojkot kampanju, niti smo se oglašavali tokom izborne kampanje, rekli smo da ćemo ostaviti građanima da sami procene
da li će izaći 2. juna na birališta. U međuvremenu trpeli smo i još trpimo orkestrirane napade od strane botovskih brigada vlasti ali i opozicije. Ipak, nesporna činjenica je da je najveći deo birača Valjevskog pokreta otpora izašao na birališta i glasao za opozicionu koaliciju Svanuće, koja realno i nije imala biračko telo jer nije ni postojala do izborne kampanje. Mi nismo imali pravo da širimo lažni optimizam jer smo znali kakav će biti izborni rezulatat u ovakvim okolnostima. Na vrlo bolan način sada su svi shvatili da se izbori ne dobijaju sa balonom već sa digitronom u ruci. Da smo izašli na te lažne izbore samo bi podelili glasove opozicionih birača sa koalicijom Svanuće, krajnji rezulat bi bio isti, SNS ne bi ni okrznuli, a dali bi legitimitet celoj toj farsi i gradskom parlamentu koji počiva na krađi glasova. I to je upravo ono što nismo hteli da uradimo bez obzira na političke posledice. Ovo je jedina istina i tako će biti sve dok vlast ima na raspolaganju blizu 8.000 fantomskih birača u biračkom spisku u Valjevu. Ukoliko ne rešimo taj
problem rezultat svakih sledećih izbora će biti isti, to je jednostavna
matematička formula, a onda se realno nameće pitanje do kada ćemo
pristajati da budemo ”korisni idioti” u unapred režiranoj predstavi?
Ima li kraja našem mazohizmu koji nas vodi iz poraza u poraz dok nam
država i grad nestaju pred očima?
Vladajućem SNS kriminalnom kartelu bićemo, kao i do sada, najžešća
opozicija u ovom gradu sve do njihovog konačnog sloma. Mi se nikada nismo krili, nama ni do sada nije trebala predizborna kampanja da bi se setili protiv koga se borimo, još manje nam trebaju odbornička mesta u gradskom parlamentu koja bi dobili na lažnim izborima kao saučesnici u toj farsi.”

Ivković je posebno naglasio i stav Valjevskog pokreta otpora o posledicama izlaska na izbore:
“Šteta koja je napravljena nepromišljenim učestovovanjem na ovim lažnim
izborima vratila nas je tri koraka unazad u to nema nikakve sumnje, a
posledice toga će osećati svi građani Valjeva i Srbije. Moralo se istrajati
na borbi za izborne uslove kako bi na jesen imali šansu da oborimo ovaj
nenarodni režim. Nama sada ostaje da nastavimo našu Bitku za Valjevo.”

Novinare je zanimalo da li je Valjevski pokret otpora kriv što je Valjevska opozicija izgubila na izborima, a Ivković je bio jasan:

“Naravno da nije kriv, mi smo otvoreno rekli da su se naši potencijalni birači masovno izjašnjavali, a neki su to učinili javno na društvenim mrežama, da će bez obzira što razumeju našu odluku i naše razloge izaći i glasati opozicionu koaliciju Svanuće. Mi ništa nismo imali protiv toga. Jasno smo rekli da svako treba da donese odluku, čak su i neki naši članovi izašli na izbore. Mi nismo vojno udruženje. Mi smo udruženje građana gde svako ima pravo da donese odluku kakvu želi. Što se tiče samog udruženja, mi i dan danas stojimo iza naše odluke. Naše krivice nema. Kriva je vlast i kriv je birački spisak.”

Na konstataciju da je malo čudno je je VPO koji je organizovao prošlogodišnje proteste odustao od izborne trke i direktno pitanje da li je bilo kakvih drugih odgovora Ivković je bio kategoričan:

“Ne, mi smo doneli odluku kao što smo i do sada donosili. Što se tiče zlonamernih komentara , ti komentari dolaze godinama iz iste kuhinje i to što neki pokušavaju svoje promašaje da pokriju Valjevskim pokretom otpora- to neće proći. Stoji činjenica- decembarski izbori su imali 62% izlaznosti, ukupan skor opozicije, kada smo svi izašli je bio 33%. Sada je opet 33%. Znači rezultat ne zavisi od bilo koga, od bilo koje organizacije. Biračkim spiskom kojim vlast manipuliše opozicija je limitirana na trećinu, na 30 do 33%. Kako je moguće da imamo 75.000 glasača, a imamo 67.000 punoletnih građana. Biračko pravo se stiče punoletstvom. I sada ja pitam koga smo mi to izdali. Da li smo izdali što nismo hteli da kršimo svoje principe, da li smo izdali što nismo izašli pred svoje sugrađaje da kažemo pobedićemo, jer je to logično reći kada idete na izbore, kada smo i mi i oni svesni situacije. Mi ne možemo da pobedimo matematiku. I zato su izborni uslovi bili ključ svega.”