16/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Muzejska priča u Plavoj sali – Simboli državnosti na etnološkim predmetima u Muzeju Vojvodine
Narodni muzej Valjevo Foto Dragan Krunić

Muzejska priča u Plavoj sali – Simboli državnosti na etnološkim predmetima u Muzeju Vojvodine

Autor 12/09/2023

Predavanje na temu “Simboli državnosti na etnološkim predmetima u Muzeju Vojvodine” autorke Ljiljana Trifunović, etnološkinje, muzejske savetnice biće održano u Plavoj sali u Narodnom muzeju Valjevo na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u petak, 15. septembra, od 19 časova.

Tim povodom, organizatori najavljuju: “Državni, odnosno nacionalni simboli su zastava i grb koji u sebi nose informacije o istoriji, tradiciji i vrednosti određene zemlje. Oni, pre svih drugih simbola, u čoveku izazivaju osećaj pripadnosti i zajedništva. Potpuno je jasno da svaka nacionalna zastava ima svoju istoriju i jedinstveno značenje, te tako šalje poruku o identitetu tog naroda. Zastava države Srbije sastoji se od crvene, plave i bele boje i ima svoju simboliku utemeljenu u istoriji i tradiciji našeg naroda. Iako je osnovno značenje simbolizma bojā univerzalnost, ipak je većina naroda u svetu sačuvala svoju originalnu i tradicionalnu simboliku bojā na zastavi.Tako crvena boja kod nas simboliše izdržljivost, hrabrost, snagu,revoluciju, vernost i ljubav, plava boja mir, slobodu, odanost,istinoljubivost i upornost, a bela boja simboliše mir, čistoću, nevinost,dobrotu i ponos.

Srpska trobojka se vijorila na Majskoj skupštini 1848. godine u Sremskim Karlovcima i našla uporište u srpskom narodu, ali je od strane vlasti ubrzo zabranjena. Naime, uvođenjem Bahovog apsolutizma (1852-1859), srpska, ali i sve ostale nacionalne trobojne zastave su bile zabranjene u Habzburškoj monarhiji. Iako je isticanje nacionalnih obeležja u pomenutom periodu bilo rizično ipak su tkalje, vezilje i drvorezbari svoje rodoljublje pretočili u koristan i upotrebljiv predmet, predmet koji je bio veoma važan u životu ondašnje čovekove zajednice. Radi se o upotrebnim predmetima ondašnjeg  domaćinstva – ćilimima, čuturama, čašama ili peškirima na kojima je nevidljivo ili pak potpuno vidljivo izvedena zastava ili grb.

Većina predmeta koji će biti prezentovani nastali su na teritoriji Vojvodine u periodu od 1860. do 1948. godine, a većina u periodu vladavine Austrougarske monarhije kada je srpska trobojka bila zabranjena i kada nije bilo poželjno isticanje srpskog porekla.

Svojevrsnom digitalnom izložbom u okviru projekta „Muzejska priča“, Ljiljana Trifunović priča priču o predmetima koji do sada, nisu uopšte ili su retko izlagani očima posmatrača.”

Muzejska priča u Plavoj sali – Simboli državnosti na etnološkim predmetima u Muzeju Vojvodine, u petak, 15. septembra, od 19 časova, u Narodnom muzeju Valjevo.

“Mašine nalik nama” u plavoj sali valjevskog Muzeja – pročitajte OVDE.