13/06/2024
Najnovije vesti
Lazareva subota Vrbica Srpska pravoslavna crkva freska Vaskrsenje Lazarevo freska u crkvi na Ubu Valjevo Kolubarski okrug Objektiva.rs

Na Lazarevu subotu program za decu

Autor 08/04/2023

SPC i vernici slave Lazarevu subotu, u narodu poznatu kao Vrbica. Mnogo porodica ovaj dan obeležava kao krsnu slavu uz posnu slavsku trpezu.

Praznik je posvećen vaskrsenju Pravednog Lazara iz Vitinije koga je, prema predanju, četiri dana od upokojenja, Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih, naočigled brojnih ljudi.

Na Lazarevu subotu vernici beru mlade vrbove grane. Nakon osveštavanja, od njih prave venčiće. Prema narodnim običajima, danas treba brati cveće koje se ne unosi u kući, već ga treba ostaviti u vodi, kojom se umivaju ukućani, ujutru na Cveti.

Vrbica je praznik dece jer, prema Jevanđelju, Hrist je ulazeći u Jerusalim, rekao: „Pustite decu meni jer takvih je Carstvo nebesko“.

Program za decuU susret Vaskrsu“ u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice

Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa valjevskog, Gospodina Isihija, Crkvena opština pri Hramu Pokrova Presvete Bogorodice, u subotu, 8. aprila 2023. u porti, od 15 časova, priređuje izložbu dečjih likovnih radova uz uručenje nagrada. Od 15 i 30, je priredba koju su pripremili mališani sa vaspitačima iz vrtića Bubamara Predškolske ustanove “Milica Nožica” iz Valjeva. U 16 sati počinje bogosluženje. Od 16 sati i 30 minuta, sledi nastup Leontine i dečjeg hora Čarolija.