15/07/2024
Najnovije vesti
Valjevo republički referendum Ustav Srbije

NA REFERENDUMU 6.510.233 GLASAČA

Autor 13/01/2022

Republička izborna komisija (RIK) objavila da je ukupan broj 6.510.233 glasača u Srbiji na predstojećem referendumu, zakazanom za 16. januar 2022. godine, o ustavnim promenama.

RIK usvojio uputstvo za sprovođenje glasanja na referendumu o izmeni Ustava u uslovima epidemije korone.

Uputstvom je određen način čišćenja i dezinfekcije glasačkog mesta koje mora biti očišćeno, dezinfikovano i provetreno najmanje 24 časa pre dana glasanja.

Pre, tokom i po završetku glasanja potrebno je što češće provetravati prostoriju u kojoj se nalazi glasačko mesto, dezinfikovati radne površine i mesta na kojima se nalaze paravani za obezbeđivanje tajnosti glasanja, a naročito hemijske olovke koje su na mestima za glasanje na raspolaganju glasačima, navedeno je u Uputstvu.

Razmak između paravana za obezbeđivanje tajnosti glasanja mora da bude najmanje jedan i po metar. Ukoliko građanin glasanju pristupi bez zaštitne maske, član glasačkog odbora koji je zadužen da rukuje UV lampom predaje mu zaštitnu masku i stara se o tome da je pravilno namesti na lice.

Na glasačkom mestu treba obezbediti razmak od najmanje jednog i po metra između članova glasačkog odbora, kao i svih drugih lica koja imaju pravo da borave na glasačkom mestu: glasači, ovlašćeni posmatrači, članovi RIK ili izborne komisije jedinice lokalne samouprave, predstavnici medija.

Članovi glasačkog odbora koji utvrđuju identitet glasača i rukuju izvodom iz biračkog spiska dužni su da nose zaštitne rukavice koje treba povremeno da dezinfikuju i po mogućnosti, menjaju.

Glasač je dužan da privremeno skine zaštitnu masku dok mu se ne utvrdi identitet na osnovu odgovarajućeg identifikacionog dokumenta.

Predviđena su u pravila za glasanje van glasačkog mesta, koja podrazumevaju da je lice koje o tome prima obaveštenje, dužno da glasača upita o razlogu zbog kojeg neće glasati na glasačkom mestu, odnosno da li je oboleo od korone.

Ako građanin boluje od korone, ima simptome te bolesti, ili mu je određena mera karantina, članovi glasačkog odbora sve radnje za glasanje obavljaju ispred ulaznih vrata stana, odnosno kuće, u kojoj boravi osoba koja glasa.

Glasač oboleo od korone ne sme da ima direktan kontakt sa glasačkim materijalom i može da glasa isključivo uz pomoć pomagača koji umesto njega preuzima i predaje glasački materijal poverenicima glasačkog odbora, uključujući i odgovarajući identifikacioni dokument, navedeno je u uputstvu RIK.

Glasački listići su na 29 jezičkih varijanti. Glasački listići sa jednom, dve, ili tri jezičke varijante štampani su na hartiji formata A5, dok sa četiri ili pet jezičkih varijanti štampani su na hartiji formata A4.

Republički referendum o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa zakazan je za 16. januar 2022. godine, a građani će, sa da ili ne, odgovarti na pitanje “Da li ste za utvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?

Za uspeh referenduma, prema novom zakonu usklađenom sa Ustavom, nije potreban cenzus izašlih od 50 odsto građana, plus jedan, već će odluka biti izglasana na osnovu volje većine od izašlih na referendum.

  Vesti