19/06/2024
Najnovije vesti
Lady Justice advokati pravda pravosudje prenosi Objektiva.rs iz Valjeva

NAJAVLJEN PROTEST ADVOKATA

Autor 23/09/2021

Advokati u Srbiji, i u Valjevu, protestvuju zbog novog stava Vrhovnog kasacionog suda kojim je omogućeno bankama da i dalje naplaćuju troškove obrade i osiguranja kredita, a to bi omogućilo da građani koji su pokrenuli sporove, izgube i moraju da plate sve troškove postupka.

Tim povodom, masovni protest advokata najavljen je za petak, u 14 časova, ispred Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu.

Kako saznajemo, odluku o obustavi rada donela je Advokatska komora Šabac na predlog advokata Šapca i Valjeva i traje danas i sutra. Od petka do utorka je doneta Odluka Upravnog odbora Advokatske komore Srbije o totalnoj obustavi rada, jer nemaju ovlašćenje da donose odluke o obustavi dužoj od tri dana.

U subotu je Skupština AKS, na kojoj bi trebalo da bude usvojena odluka o obustavi do ispunjenja zahteva. Povod obustavi je donošenje novog stava Vrhovnog kasacionog suda od 16.09.2021. godine, kojim je omogućeno bankama da i dalje naplaćuju troškove obrade i osiguranja kredita. Kako je taj stav suprotan stavu istog suda iz 2018. goidne, inače, u međuvremenu je pokretnito nekoliko stotina hiljada postupaka protiv banaka, to bi značilo potpunu pravnu nesigurnost, a građani bi izgubili sporove i platili sve troškove postupka.

Ovo je treći put da baknarski lobi pokušava da spreči građane da ostvare svoja prava. Prvi put kroz izmene zakona o parničnom postupku, koji nije prošao jer je i tada protestvovano, zatim kroz autentično tumačenje Zakona o obligacionim odnosma, zbog koga je obustavljan rad na jedan dan i to je povučeno i sada kroz promenu stava VKS, što je nedopustivo i zbog čega je tražena obustava rada do povlačenja ovog stava.

U svojim zahtevima advokati traže obustavu rada do ponedeljka, 27. septembra, uključujući i dane vikenda, kada neće pristupati postupcima pred sudovima i drugim organima. Obustava se odnosi na sve postupke i tzv. pritvorske predmete, prema maloletnim licima i postupke po privremenim merama; jedini izuzetak može biti u pogledu pisanih podnesaka koji su vezani za rok i u situaciji gde bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi bila naneta nenadoknadiva šteta, o čemu bi konačnu odluku doneo UO AKS, pored ostalog navedeno je u zahtevima članova AKŠ.

  Vesti