14/07/2024
Najnovije vesti
Svetski dan zdravlja 7 april 2022 Gradski trg Valjevo Objektiva.rs foto Pižon Agencija Pristup

NAŠA PLANETA – NAŠE ZDRAVLJE

Autor 08/04/2022

Prevencija je najvažnija za zdravlje poruka je sa akcije priređene na Gradskom trgu povodom Svetskog dana zdravlja, u kojoj su učestvovali Patronažna služba Doma zdravlja, Zavod za javno zdravlje, Medicinska škola i Crveni krst Valjevo.

Prolaznicima je meren pritisak, masa, visina i izračunavan bodimas indeks, deljen edukativni materijal, uz preporuke o zdravim stilovima života, emitovane sa videobima, koje su pripremili učenici Medicinske škole sa svojim nastavnicima zdravstvene nege.

Glavna sestra Službe polivalentne patronaže Vesna Pavlović rekla je da, iako se još uvek se nalazimo u uslovima pandemije, epidemiološka situacija dozvoljava sprovođenje grupnih zdravstveno-vaspitnih aktivnosti.

Predstavnici zdravstvenih ustanova okupili su se kako bi dali svoj doprinos očuvanju i unapređenju zdravlja. Merenjem visine, težine i izračunavanjem bodimas indeksa, popunjavanjem preventivne karte kroz koju se upoznajemo sa zdravstvenim stanjem i stilovima života naših sugrađana, upoznajemo se sa rizicima od mnogih bolesti, prvenstveno hroničnih nezaraznih bolesti. Takođe, merenjem pritiska pratimo rizike od kardiovaskularnih oboljenja. Kroz saradnju gradskih partnerskih ustanova bio je ovo praznični dan za sve preventivce, a mogu da najavim da će Dom zdravlja u narednom periodu punu pažnju posvetiti preventivnim aktivnostima”.

Snežana Marinković iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje ukazala je da bodimas indeks ukazuje na stepen uhranjenosti jedne osobe:

“Svaki peti-šesti građanin Srbije je gojazan, što je podloga za kardiovaskularna oboljenja, dijabetes i druge bolesti. Moramo raditi na podizanju zdravstvene svesti, jer dok se ne okrenemo prevenciji imaćemo dosta bolesnih ljudi.

Osim merenja nekih parametara pripremili smo za sugrađane i edukativne brošure preko kojih se mogu upoznati sa rizicima koji dovode do pojedinih bolesti.

Ne možemo očekivati da ćemo za 10 godina biti zdravi, a da pritom svakodnevno udišemo zagađen vazduh, ne uzimamo dovoljno vode, loše se hranimo, nemamo nikakvu fizičku aktivnost. Zato timski odavde poručujemo da je zdravlje najvažnije.”

Učenici Medicinske škole i volonteri Crvenog krsta bili su vrlo aktivni u komunikaciji sa građanima, kao i stručni saradnik Crvenog krsta Valjevo, Aleksandar Tomić:

Tu smo da poručimo da je prevencija najvažnije za zdravlje jer, kako kaže Svetska zdravstvena organizacija „Zdravlje nije samo odsustvo bolesti i oronulosti već osećaj psihofizičkog blagostanja“. Da bismo došli do toga moramo da uradimo sve što je do nas. U to spada i očuvanje naše životne sredine jer je i slogan ovogodišnjeg Svetskog dana zdravlja „Naša planeta – naše zdravlje“.

Nadam se da je pandemija koronavirusa iza nas tako da možemo da se posvetimo svim onim parametrima zdravlja koje smo, nažalost, zapostavili za to vreme.”

Svetski dan zdravlja, 7.april, ove godine posvećen je očuvanju zdrave životne sredine i obeležen je pod sloganom “Naša planeta – naše zdravlje”. Vazduh, voda i hrana neophodni su za opstanak svih živih bića, a dobro zdravlje neraskidivo je povezano sa zdravom životnom sredinom.

Služba polivalentne patronaže Doma zdravlja Valjevo je u prepodnevnim satima imala još jednu aktivnost: u prostorijama Mesne zajednice Peti puk zainteresovanim građanima meren je pritisak i nivo šećera u krvi.

  Vesti