25/05/2024
Najnovije vesti
Zoran-Jakovljevic-predsednik-GrO-DS-U-Va-foto-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-Valjevo-na-kzn-u-utorak-07-2022a.jpg

NEOPHODNO STRATEŠKO RAZMIŠLJAJE O REŠAVANJU PROBLEMA DEPONIJE

Autor 21/07/2022

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Valjevu, Zoran Jakovljević, početkom sedmice održao je konferenciju za novinare povodom izbijanja požara na tzv. privremenoj deponiji u Valjevu.

Tom prilikom je podsetio da je deponija formirana 1990. godine kao prelazno rešenje, kao i da je 2010. godine usvojen Plan upravljanja regionalnim otpadom za područje 11 opština uz potpisivanje Pisma o namerama, dok je radio kao direktor Direkcije za izgradnju Kolubarskog okruga.

“Taj strateški dokument još uvek se nalazi na sajtu Grada, ali potenciram da aktuelna vlast nema kontinuitet u strateškom razmišljanju. Ta strateška dokumenta se moraju obnavljati i prilagođavati novim zakonima i propisima. Na sajtu Grada ne vidim, niti čujem u javnosti, da je ažuriran taj dokument.”

Pri tom podseća da 2008. godine, bio je gradonačelnik Valjeva, i počinje realizacija ranije usvojenih strateških dokumenata, tako da je 2012. urađena transfer stanica, sredstvima Češke razvojne agencije:

“Uz minimalno učešće Grada, dobili smo i kamion za transport komunalnog otpada. Takođe, u zaleđu industrijske zone urađen je i reciklažni centar.

Još tada je planirano ono što se sad pojavilo u nacionalnom planu upravljanja otpadom, i što je u januaru ove godine usvojila Vlada Srbije, za period od 2022. do 2031. godine, da se primarna selekcija otpada radi u najmanje dve kante: “suvi” koji bi završavao u reciklažnom centru, i “mokri otpad” koji bi, preko transfer stanice, bio deponovan na Regionalnu deponiju u Kalniću.

Dakle, pre deset godina, 2012. godine, ceo taj posao oko reciklažnog centra i transfer stanice, primarno selektiranje otpada, čak i izgradnja regionalne deponije, bio je realizovan u značajnom procentu.”

Jakovljević dodaje da je pre desetak godina osnovano regionalno preduzeće EKO-Tamnava, sa sedištem na Ubu, radi ostvarivanja projekta Regionalne deponije Kalenić, čemu su se pridružile Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Krupanj i Osečina:

“Vlada Francuske je 2012. Valjevu donirala projekat sanacije postojeće gradske deponije, u skladu sa našom strategijom. To je podrazumevalo transfer stanicu, reciklažni centar, regionalnu deponiju i obaveznu sanaciju postojeće deponije, koja je praktično u samom gradu.

Taj projekat je negde u fioci kod direktorke JKP Vidrak i u Odeljenju za lokalni i ekonomski razvoj Gradske uprave, i niko nije zainteresovan za njega.

Taj projekat bi sada morao da pretrpi izmene jer je deponija trebalo da bude visoka 15, a sada je oko 25 metara.

Valjevska deponija je odavno prerasla prvobitno planirani kapacitet od 1000 kubika,” navodi, i podseća da je sanacija deponije poslednji put sveobuhvatnije urađena 2008. godine, kao i da je tada urađen projekat koji je obuhvatao instaliranje tzv. biotrnova preko čega bi zapaljivi gas metan, iz unutrašnjosti smetlišta, izlazio van, pojašnjava Jakovljević jer smatra da je to doprinelo izbijanju požara na deponiji krajem prošle sedmice.

“Odgovornost je na gradskoj vlasti koja nije nastavila i nije dovela do kraja poslove i projekte koje smo mi započeli, i to baveći se strateški pitanjem odlaganja otpada.

Odgovoran je i onaj ko nije požurio da završi Regionalnu deponiju Kalenić, a to su Republika i preduzeće “EKO Tamnava” koje je trebalo da realizuje projekat sanitarne deponije u Kaleniću.

Poenta moje priče jeste da je za ovih deset godina moralo mnogo više da se uradi. Ne znam u kakvom stanju su reciklažni centar i transfer stanica, o tome nema informacija. To je još jedan razlog da sumnjam da neko u gradskoj vlasti strateški razmišlja o selektivnom zbrinjavanju komunalnog otpada u Valjevu.

Nadam se da će ovo postaći nekoga da pronađe sve te projekte i da se upusti u rešavanje tog višedecenijskog i ozbiljnog problema,” rezimirao je svoje izlaganje na konferenciji za novinare, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Valjevu, Zoran Jakovljević.