19/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Nepravda u Hisense Gorenje Valjevo: Industrijski sindikat Srbije izražava zabrinutost zbog nejednakosti plata
Hisense-Gorenje-Valjevo-FOTO-IZVOR-Industrijski-sindikat-Srbije-03-2024-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Nepravda u Hisense Gorenje Valjevo: Industrijski sindikat Srbije izražava zabrinutost zbog nejednakosti plata

Autor 07/03/2024

“Zaposleni u fabrici Hisense Gorenje aparati za domaćinstvo doo u Valjevu izražavaju duboku zabrinutost zbog nepravilnosti u sistemu zarada koji, prema njihovim rečima, favorizuje određene radnike, a drugima uskraćuje adekvatnu nagradu za njihov rad.

Industrijski sindikat Srbije je u pismu upućenom rukovodstvu preneo da radnici ističu da su uočili nejednakost u platama među zaposlenima koji obavljaju iste ili slične poslove, uz nedostatak jasnih kriterijuma i objašnjenja za te razlike. Postoji percepcija da su neki zaposleni favorizovani, dok drugi koji obavljaju iste poslove nisu adekvatno nagrađeni.

Posebno su istakli nedostatak transparentnosti u procesu sistematizacije i raspodele zarada, kao i nedostatak odgovora na ključna pitanja i nedostatak komunikacije sa zaposlenima tokom tog procesa. Zaposleni zahtevaju precizno objašnjenje sistema sistematizacije i kriterijuma za određivanje zarada, kao i argumentaciju za razlike u zaradama između zaposlenih koji obavljaju iste poslove ili imaju istu stručnu spremu.

Ova zabrinutost dolazi nakon nedavne sistematizacije, treće po redu, a koja je rezultirala značajnim smanjenjem zarada starijih radnika. Industrijski sindikat Srbije u fabrici Gorenje aparati za domaćinstvo doo ističe da je potrebno transparentno objašnjenje kriterijuma koji se primenjuju prilikom definisanja radnih mesta i smanjenja zarada.

Pored toga, radnici iznose i druge primedbe, među kojima su i nezadovoljstvo uslovima u menzi i visinom zarada.

U pismu rukovodstvu se ističe da je važno da poslodavac i dalje komunicira sa zaposlenima, pažljivo razmatra njihove primedbe i preduzima konkretne korake za poboljšanje uslova rada i blagostanja zaposlenih.

Sindikat industrijskih radnika podržava ovu inicijativu i nastavlja da se bori za prava zaposlenih i veće plate i izražava nadu da će ova inicijativa dovesti do pravednijeg sistema zarada i boljih uslova za sve zaposlene u fabrici Hisense Gorenje”.