19/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Zdravstvo
  • Edukacija u Domu zdravlja Valjevo za mališane iz “Zvončića”
FOTO-IZVOR-Zdravstveni-centar-Va-edukaciju-za-decu-iz-vrtica-Zvoncic-u-Domu-zdravlja-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Edukacija u Domu zdravlja Valjevo za mališane iz “Zvončića”

Autor 07/03/2024

Načelnik Službe hitne pomoći Doma zdravlja Valjevo, dr Dejan Branković, specijalista urgentne medicine, bio je domaćin najmlađim sugrađanima iz vrtića „Zvončić“ koje je upoznao sa radom službe.

Mališani su obišli prostorije Službe hitne pomoći u Domu zdravlja Valjevo, zatim ordinacije, ekipe lekara i tehničara su im pokazale kako izgledaju intervencije i kako se obavljaju pregledi. Posebno oduševljenje kod najmlađih posetilaca izazvalo je vozilo saniteta sa uključenom rotacijom jer su imali priliku da se provozaju po krugu dvorišta Doma zdravlja.

– Pokazali smo im opremu i kako je koristimo, naravno prilagođeno njihovom uzrastu. Zdravstveno – vaspitni rad počinje u najranijem uzrastu i trebalo bi da se obavlja kontinuirano tokom celog života.

Mislim da je ovakav projekat i aktivnosti pun pogodak da se deca upoznaju sa ulogom zdravstvenog sistema u društvu. Ono što je za njihov uzrast i najvažnije, to je da se oslobode straha prilikom dolaska kod lekara. Upravo na ovaj način, dolaskom u jednu prijateljsku posetu, oni vide kako to sve može da bude interesantno i lepo i da sledeći put kada zaista budu imali potrebe, dođu bez straha i bez plakanja – rekao je dr Branković izrazivši nadu da su u svojoj plemenitoj i edukativnoj misiji uspeli.

U okviru plana redovnih aktivnosti projekat „Šta kad smo bolesni“ podrazumeva zdravstveno – prosvetnu edukaciju za najmlađu populaciju koja pohađa obdaništa PU „Milica Nožica“. Vaspitačica Snežana Lazarević je navela da su organizovane aktivnosti kao i opremljene prostorne celine u vrtićima.

– Prvo smo radili ordinaciju, pa apoteku, pa smo improvizovali bolnicu, a sve u saradnji sa roditeljima koji su medicinski radnici zaposleni u Bolnici i Domu zdravlja uz podršku medicinske sestre koja je zaposlena u vrtiću na preventivnoj zaštiti dece.

Cilj nam je da se deca oslobode straha i da imaju osnovna znanja kako sačuvati zdravlje – navela je Snežana Lazarević, vaspitačica sa višedecenijskim iskustvom u vaspitnom i obrazovnom radu najmlađih.