16/06/2024
Najnovije vesti
Sat Zimsko letnje računanje vremena FOTO Snežana Jakovljević Krunić Objektiva.rs Valjevo

NERADNI I PRAZNIČNI DANI U 2023. GODINI

Autor 31/12/2022

Neradni dani i državni praznici u Srbiji, povodom novogodišnjih praznika su ponedeljak i utorak, 2. i 3. januar 2023. godine jer je prvi dan Nove godine u nedelju.

Kada je datuma državnog praznika Republike Srbije u nedelju, neradan biva prvi naredni dan. Ovo pravilo se ne odnosi na verske praznike.

Naredni neradan dan u Republici Srbiji je na Božić, subota, 7. januara.

Za Dan državnosti, neradna su dva dana, Sretenje – sreda i četvrtak, 15. i 16. februar 2023. godine.

Potom, za zaposlene pravoslavne veroispovesti, povodom uskršnjih praznika neradni dani su Veliki petak, 14. april, Uskrs je u nedelju, 16. aprila i ne radi se na Vaskršnji ponedeljak, 17. aprila 2023. godine.

Praznik rada se praznuje dva dana, tako da su neradni dani u ponedeljak, 1. i u utorak, 2. maja 2023. godine.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu je neradna subota, 11. novembar 2023. godine.

Pored toga, državni praznici koji se proslavljaju radno su Savindan u petak, 27. januara 2023. godine. U subotu, 22. aprila je obeležavanje Dana sećanja na žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu. U utorak, 9. maja je Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope. Takođe, radno se obeležava Vidovdan, u sredu, 28. juna. Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu je u subotu, 21. oktobra.

Pored navedenih praznika, pripadnici verskih zajednica imaju pravo na slobodan dan, kao npr. pravoslavci za prvi dan krsne slave; katolici i pripadnici drugih hrišćanskih verskih zajednica – za božićne i uskršnje praznike prema kalendaru svoje crkvene zajednice, kao i pripadnici islamske zajednice za koje su neradni prvi dan Ramazanskog bajrama i prvi dan Kurbanskog bajrama; dok je za pripadnike jevrejske zajednice neradan prvi dan praznika Jom Kipura.

Srpska Nova godina, 1. januar prema julijanskom kalendaru, koja u gregorijanskom kalendaru počinje 14. januara, nije uvrštena u zvanične državne praznike.