30/05/2024
Najnovije vesti
Novogodisnja-jelka-FOTO-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

PLASTIČNA ILI PRIRODNA NOVOGODIŠNJA JELKA

Autor 31/12/2022

Počele su finalne pripreme za dekorisanje pred novogodišnje praznike. Neizostavno je i ukrašavanje novogodišnje jelke.

Neopisiv osećaj svežine i asocijaciju na čisto planinsko prostranstvo unosi dah prirodnog četinara. Međutim, biljka stresno reaguje na zagrejan, zatvoren prostor. Davno su se pojavile, ubrzo su prihvaćene plastične jelke koje sada vizuelno deluju kao prave.

novogodišnja jelka ukrašena

Tradicija ukrašavanja jelki najverovatnije počinje iz XVI veka iz Nemačke. Drvce je ukrašavano jabukama, kako bi celokupna slika asocirala na Drvo poznanja iz Rajskog vrta. Običaj se širi Evropom. U sadašnje Ujedinjeno kraljevstvo stiže polovinom XIX veka, uvodi ga suprug kraljice Viktorije, princ Albert. Na severu kontinenta, i sada je trend dekorisanja šišarkama, svećicama, kriškama suvog voća koje brzo možete isušiti u rerni, oslobađajući prijatan miris agruma. Praktičan je američki običaj ukrašavanja niskama kokica i brusnica koje, nakon praznika, postaju hrana ptičicama i životinjama iz okruženja.

Na našim prostorima dekorisanje jelke počinje u vreme opšte primene gregorijanskog kalendara, krajem 19. i početkom 20. veka, prvo u većim varošima, kasnije i u seoskim sredinama. Sada je uobičajeno ukrašavanje zimzelenog drveta za novogodišnje praznike i kićenje badnjaka povodom Božića.

S obzirom na niz okolnosti, neophodno je razmišljati i o očuvanju šumskog fonda i već kod mališana razviti svest o važnosti pravilne nege svake biljke, saksijske ili posađene u dvorištu, na javnoj površini ili u prirodnom okruženju.

Ukoliko birate pravo zimzeleno drvo radi novogodišnjeg ukrašavanja, i planirate da ga posadite nakon praznika, kako ga održavati u toplom prostoru, pitamo diplomiranog inženjera šumarstva, Đorđa Čolića.

Djordje-Colic-diplomirani-inzenjer-sumarstva-iz-Agrorazvoj-valjevske-doline-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva

“U vreme pred nastupajuće praznike često se u javnosti pojavljuje dilema da li kupiti tzv. plastičnu jelku, ili uzeti sadnicu jelke (Abies sp. Picea sp.) koja zrači lepotom, svojom zelenom bojom i prijatnim mirisom.

Plastična jelka ima prednost u praktičnosti jer kroz tri do četiri nedelje ukrasi se skidaju, odlažu u kutije, kao i sama jelka i većina pribegava ovoj opciji.

Naravno, i oni koji se odluče za žive jelke sa busenom, moraju ipak o nekim stvarima povesti računa kako bi tu jelku za vreme i posle praznika održali u životu i posadili u svoj vrt ili za to određenu zelenu površinu gde je dozvoljeno obaviti sadnju.

Jelku sa busenom posadite u poveću saksiju, unesite u prostoriju gde je nešto niža temperatura, nekoliko dana pre dočeka Nove godine kako bi se biljka aklimatizovala, pa je potom unesite u prostor za koji ste odredili da će biti ukras Vašeg doma.

Povremeno je zalite, posebno ukoliko je u prostoriji u kojoj je viša temperatura.

Kada prođe euforija praznika jelku koju ste posadili u saksiji ponovo iz tople prostorije stavite u prostoriju sa nešto nižom temperaturom na nekoliko dana, pa je, potom posadite ili u svoje dvorište ili na zelenu površinu gde je dozvoljeno obaviti sadnju. Na taj način sačuvali ste sadnicu jelke, jer je na ovaj način sprečen temperaturni “šok” za samu biljku, gubitak četina i na kraju sušenje.”

Najgora varijanta je sečenje jelki jer zbog ilegalne seče godišnje nestaju hektari šuma, a to direktno utiče na eroziju, pa kvalitet tla, za čiju površinsku obnovu od 2,5 cm treba od 200 do 1000 godina.

“Jelke su u prodaji u rasadnicima JP “Srbijašume” u Beogradu, na Topčideru, u Sremčici, ali i rasadnicima u okolini Valjeva.

Takođe, važno je da ne sečete stablo samoinicijativno, iako se nalazi u šumi koja je privatno vlasništvo. Morate tražiti dozvolu od nadležne lokalne Šumske uprave kako bi šumarski tehničar izvršio doznaku u šumama sopstvenika prema propisanoj proceduri i tek nakon toga možete vršiti seču. Takođe seča jelki u vlasništvu Republike Srbije je zabranjena i kažnjiva Zakonom o šumama,” podseća Đorđe Čolić, diplomirani inženjer šumarstva.

S obzirom na trend ukrašavanja dvorišta, možda je najzgodnije jelke i borove upotrebiti za eksterijer, a enterijer dekorisati dugotrajnim varijantama. Za nezamenljiv svež miris četinara dovoljno je napraviti zimzelenu ikebanu od grančica četinara.

Bezbrojne su mogućnosti dekorisanja, u zavisnosti od ukusa i mašte, od tradicionalnih, preko jednobojnih girlandi ili letvica sa porukama, svetiljki kombinovanih sa ukrasima.

Najvažniji je osećaj prijatnosti među dragim osobama, bilo da je dekoracija minimalistička, ili je prostor pretvoren u Deda Mrazovu radionicu ispunjenu novogodišnjim lampionima, kuglicama, irvasima i patuljcima.

Srećni praznici!