21/09/2023
Najnovije vesti
predstava-Nije-covek-ko-ne-umre-rezija-Gorcin-Stojanovic-u-aprilu-Centar-za-kulturu-Valjevo-prenosi-Objektiva.rs

„Nije čovek ko ne umre“ Zvezdara teatra

Autor 15/04/2023

Predstava „Nije čovek ko ne umre“ rađena prema tekstu Velimira Stojanovića u režiji Gorčina Stojanovića, na repertoaru Centra za kulturu Valjevo je 24. aprila, od 20 sati.

U predstavi igraju: Vojin Ćetković – Ivan, Bojan Žirović – Duško, Pavle Pekić – dežurni lekar, Aleksandar Đurica – Refik Selman i Anđelika Simić – dežurna sestra.

Reditelj Gorčin Stojanović o predstavi kaže: „Desetog augusta 1974. „na vest da je pronađen lek protiv dijabetesa“, lažnu vest, dakako, Pisac počinje pisati komad „Nije čovek ko ne umre“.

Pisac ima trideset i četiri, i već četiri je – dijabetičar. Kucanje na pisaćoj mašini „olimpija“ odžvanja uzanom kaletom u Pučišću na Braču, dok se osmogodišnji budući reditelj i njegova majka, piščeva supruga, vraćaju s plaže.

Komad, kaže pisac, predstavlja „rondo-splet šećeraških igara“, a naročito je, bar reditelju, a on veruje – i glumcima, važna piščeva završna rečenica uvoda u delo: „i bezizlaz je vid ljudskog kosmosa koji sadrži nebrojene šanse“. Pisac će tako živeti svoj život. A i reditelj će pokušavati.

Praizvedbu, nekih četiri godine kasnije, u sarajevskom Kamernom teatru ’55, gledaće puna sala sledećih sedam godina, u stotinu i pedeset izvedbi. Kao svoj jedini televizijski rad van igranog programa, mladi reditelj E. Kusturica, režiraće tv prenos te predstave. Onda će komad biti izveden u Ljubljani, Skoplju, Rijeci, Mostaru, Nišu. I još ponegde. U poslednjih desetak godina – na Cetinju, u Banjaluci, Prijedoru, Kikindi.

Reditelj je čekao trideset i četiri profesionalne sezone da se steknu uslovi, ljudski, umetnički i produkcijski, na čemu je – ni ne slute koliko – zahvalan teatru, glumcima i saradnicima, pa da režira delo koje mu je obeležilo život. I doslovno: Pisac mu je izdahnuo na rukama, ima tome trideset i osam godina, a naslov i zaumna vedrina komada učinili su da taj i sve druge odlaske najdražih prihvati kao deo veličanstvene činjenice zvane – ljudski život.

Jer, uistinu – nije čovek ko ne umre. Kao čovek.“

Ulaznice su u prodaji na blagajni Centra za kulturu Valjevo, po ceni od 1.000 dinara. Radno vreme blagajne radnim danima i subotom je od 9 do 11 sati i od 17 do 20 časova.