13/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • NAJBOLJI ROMAN GODINE – “UNUTRAŠNJE MORE” DANICE VUKIĆEVIĆ
Danica-Vukicevic-NINova-nagrada-2023-23-01 prenosi Objektiva.rs iz Valjeva FOTO izvor Facebook

NAJBOLJI ROMAN GODINE – “UNUTRAŠNJE MORE” DANICE VUKIĆEVIĆ

Autor 23/01/2023

Ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade je Danica Vukićević za roman “Unutrašnje more” (Nojzac), saopšteno je u Beogradu. Laureat je izabran na osnovu odluke žirija, u sastavu: Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Goran Korunoviić i predsednik žirija, Teofil Pančić.

U svom obrazloženju NIN-ov žiri je naveo: “Roman Danice Vukićević Unutrašnje more, formalno inventivan, preispituje probleme egzistencije od privatne do društveno-političke ravni, od materijalnosti svakodnevice do ključnih unutarnjih drama pojedinaca u savremenom svetu. Jezičkom suptilnošću i silovitošću, Danica Vukićević transformiše fragmentarni način pisanja u celovitu romanesknu sliku sveta.

U najužem 69. izboru za NIN-ovu nagradu bilo je šest romana. Pored nagrađanog “Unutrašnje more” Danice Vukićević u užem izboru su bili i romani: “Klub istinskih stvaralaca” Milana Tripkovića, “Papir sa vodenim znakom” Gorana Petrovića, “Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo” Mirjane Drljević, “Koljka i Sašenjka“ Uglješe Šajtinca i “Klara, Klarisa” Marijane Čanak.

Danica Vukićević rođena je 1959. godine u Valjevu. Diplomirala je Opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Članica je Srpskog književnog društva. Višestruko nagrađivana, objavila je desetak zbirki pesama i proze. Zbirke poezije: Kao hotel na vetru, Kada sam čula glasove, Šamanka, Luk i strela, Prelazak u jednu drugu vrstu, Visoki fabrički dimnjaci, Svetlucavost i milost, Dok je sunca i meseca, Ja, Klaudija. Knjige kratke proze Na plažama i Život je gorila, zbirku priča Majka obrnutih stvari.
Godine 1954. je prvi put uručena NIN-ova nagrada za najbolji roman godine.