26/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • NKEU POZIVA MUP DA PRODUŽI JAVNU RASPRAVU
Nacionalni-konvent-o-Evropskoj-uniji-Radna-grupa-10-Beograd-01-08-2022-Objektiva.rs-Valjevo.jpg

NKEU POZIVA MUP DA PRODUŽI JAVNU RASPRAVU

Autor 13/12/2022

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU) poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova da javnu raspravu o Nacrtu zakonu o unutrašnjim poslovima produži do 31. januara 2023. godine kako bi se se omogućilo unapređenje spornih delova teksta Nacrta, navedeno je u saopštenju za javnost.

“Nakon uvida u tekst Nacrta i prateće obrazloženje, NKEU smatra da predložena rešenja nisu po meri građana Srbije niti ispunjavaju obaveze koje je Vlada Srbije preuzela u okviru pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) objavilo je 8. decembra novu verziju Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima (uz nacrte izmena i dopuna još pet drugih zakona) i otvorilo javnu raspravu koja traje do kraja decembra. Sporni Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima uređuje oblast koja je od suštinske važnosti za vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava (Poglavlje 23 pristupnih pregovora sa Evropskom unijom) i preduslov je za brojne druge reforme planirane u Poglavlju 24

Iako je MUP održao nekoliko sastanaka o sistemu biometrijskog nadzora koji se Nacrtom po prvi put uvodi u pravni sistem Srbije, i dalje nisu ispunjeni uslovi neophodnosti i srazmernosti za njegovo korišćenje, kako to predviđa Evrospka konvencija o ljudskim pravima, na šta organizacije civilnog društva uporno ukazuju.

Takođe, uprkos jasnim preporukama Evropske komisije i prelaznim merilima u Poglavlju 24 u vezi sa reformom policije, pre svega u oblasti unapređenja operativne autonomije i saradnje policije i tužilaštva, ova merila nisu prepoznata u Nacrtu niti se obrazloženje uopšte ne referiše na obaveze Srbije iz Akcionog plana za Poglavlje 24.

Poseban razlog za zabrinutost jeste činjenica da je većina problematičnih novina u ovom Nacrtu, uz minimalne jezičke korekcije, preuzeta iz prošlogodišnjeg Nacrta koji je, nakon oštre reakcije javnosti, povučen iz procedure. Dodatno brine i način na koji se vodi rasprava o ovako važnom zakonu. Sada već po drugi put, rasprava se vodi u minimalnom zakonskom roku, paralelno uz brojne druge rasprave o nacrtima zakonskih akata, u vreme praznika i inače povećanog obima posla krajem godine. Podsećamo da je i prethodna verzija Nacrta ZoUP, takođe stavljena na javnu raspravu u zakonom minimalno predviđenom roku krajem avgusta 2021, usred letnjih odmora i bez adekvatnog uključivanja zainteresovane javnosti. Evropska komisija je u poslednjem Izveštaju za Srbiju ukazala upravo na problem kratkih i neadekvatnih javnih rasprava o zakonima od velikog javnog interesa, kao i na potrebu da se osigura sistematska saradnja organizacija civilnog društva i Vlade.

Podsećamo da je NKEU stalno telo organizacija civilnog društva u okviru kojeg se vodi tematski strukturirana debata o pristupanju Srbije Evropskoj uniji po svim pregovaračkim poglavljima i njegove članice su spremne da doprinesu formulisanju konstruktivnih rešenja u produženoj javnoj raspravi,” navedeno je u saopštenju Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU).