30/05/2024
Najnovije vesti
Medicinska škola svečana akademija učenici predstava poklon FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo

NOV PRISTUP NASTAVI U SKLADU SA AKTUELNIM MOMENTIMA U VALJEVSKOJ MEDICINSKOJ ŠKOLI

Autor 18/11/2022

Medicinska škola “Dr Miša Pantić” iz Valjeva priredila je Svečanu akademiju povodom stogodišnjice obrazovanja medicinskih kadrova na teritoriji Valjeva.

Zdravstveno obrazovanje u Valjevu datira iz XIX veka, 1867. godine osnovana je prva bolnica, dok je 1922. godine u Valjevu otvorena Škola za nudilje i čuvarice zdravlja delovanjem Američke misije, da bi, posle Drugog svetskog rata bila formirana četvorogodišnja srednja medicinska škola u Valjevu.

Hor Medicinske škole “Dr Miša Pantić” iz Valjeva

Medicinska škola “Dr Miša Pantić” iz Valjeva sada ima 628 učenika u 23 odeljenja od prvog do četvrtog razreda, pored ostalog, naglasio je direktor, Aleksandar Maravić.

“Korona je mnogo uticala na nas tako da neki učenici uopšte nisu ušli u bolnicu, Dom zdravlja, Zavod za javno zdravlje na praksu, tj. u ustanove koje su nam socijalni partneri. Godinama smo trpeli, organizovali se u našim kabinetima, i svih 19 hiljada sati prakse smo organizovali.

Aleksandar Maravić, direktor pri pozdravu tokom svečanosti

To su, kada izvučemo pouku, možda i dobre stvari jer profesori su na veoma kreativan način morali da pristupe rešavanju problema pandemije, tako da smo morali da izvučemo maksimum iz sebe da bi sve to prebrodili.

Sve je to iznedrilo neke nove principe, načine nastave, neke nove momente koji su na izvestan način – obogatili sve nas, i u humanom smislu. Pomagali smo u imunizaciji građanstva i u akcijama Crvenog krsta, u “Narodnoj kuhinji” i podeli paketa humanitarne pomoći i svim aktivnostima za koje su učenici mogli da budu angažovani, a da ne bude ugroženo njihovo zdravlje,” naglašava direktor Maravić.

Pored svih opterećujućih zbivanja u poslednjih nekoliko godina, naznačava da i učenici i nastavnici rado učestvuju u različitim sekcijama. Govoreći o sadržajnosti vannastavnih aktivnosti koje priređuju u kontinuitetu, podseća da je nedavno objavljena knjiga “Šekspir iz Medicinske” Zorice Aleksić, penzionisane profesorke iz valjevske Medicinske škole.

Iz svega je logično proistekla uspešno održana Svečana akademija povodom stogodišnjice obrazovanja medicinskih kadrova na teritoriji Valjeva.

Scena iz “Valjevske bolnice”

Ovakve stvari se u Medicinskoj grade već decenijama. Pripremamo predstave, značajne godišnjice u kojima su učestvovale stotine učenika do sada. Takve aktivnosti su iznedrile i mnoge poznate glumce i režisere. Sve što radimo u Dramskoj i ostalim sekcijama u školi, prevazilazi samo bavljenje medicinskom strukom, tako da imamo mnogo akademski obrazovanih koji su van medicine, stomatologije, farmacije i onih specifičnih fakuteta na koje prvo pomislite kada pomenete srednju Medicinsku. Ima dosta matematičara, i bivših učenika koji su završili žurnalistiku, pravo i druge društvene fakultete,” navodi

“Mileva Ajnštajn”

Maravić uz rezime da najveći broj đaka nakon srednje Medicinske škole iz Valjeva upisuje srodne fakultete, ali ima ih čiji izbor studija biva neočekivan, ali ostvare uspehe i na tim prirodnim naukama.

Svečana akademija Medicinske škole “Dr Miša Pantić” iz Valjeva povodom stogodišnjice obrazovanja medicinskih kadrova na teritoriji Valjeva, priređena je u režiji Miroslava Ćiše Trifunovića, koji naglašava da je period priprema sa učenicima bio sjajan zbog njihovog talenta koji su i iskazali kroz scene iz Valjevske bolnice, Švabice, Mileve Ajnštajn, Šopalovića.