17/04/2024
Najnovije vesti
srednja-Medicinska-skola-u-Valjevo-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-Valjevo.jpg

SVEČANA AKADEMIJA MEDICINSKE ŠKOLE “DR MIŠA PANTIĆ”

Autor 14/11/2022

Medicinska škola “Dr Miša Pantić” iz Valjeva u ponedeljak, 14. novembra 2022. godine, priređuje Svečanu akademiju povodom stogodišnjice obrazovanja medicinskih kadrova na teritoriji Valjeva.

Zdravstveno obrazovanje u Valjevu datira iz XIX veka, 1867. godine osnovana je prva bolnica, dok je 1922. godine u Valjevu otvorena Škola za nudilje i čuvarice zdravlja.

Delovanjem Američke misije početkom 1922. godine u Bajinoj Bašti organizovana je polugodišnja škola za pomoćno zdravstveno osoblje “Škola za čuvarice zdravlja”. Nakon obuke prve klase, iste godine u jesen premeštena je u Valjevo, pod nazivom “Škola za nudilje i čuvarice zdravlja Društva Crvenog krsta Srba, Hrvata i Slovenaca”. U internatskoj školi obučeno je 140 polaznica, u deset klasa, koje su po diplomiranju razmeštane u zdravstvene ustanove tadašnje Kraljevine. Nakon par godina, ovde je otvorena Niža medicinska škola, koja nakon Drugog svetskog rata prerasta u srednju medicinsku školu u četvorogodišnjem trajanju.

Povodom sećanja na početak medicinskog obrazovanja u Valjevu, Medicinska škola “Dr Miša Pantić” na Svete vrače, od 19 sati, održava Svečanu akademiju u Centru za kulturu Valjevo.