04/03/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • NOVI ALBUM ISLANDS UROŠA SPASOJEVIĆA
Uros Spasojevic Project foto Dragan Krunic Jazz Fest Valjevo 2019

NOVI ALBUM ISLANDS UROŠA SPASOJEVIĆA

Autor 17/10/2021

Album pod nazivom “Islands” objavljen je pre pet dana za valjevsku izdavačku kuću “Valternativa Records”.

Tim povodom, Valjevac, Uroš Spasojević, basista i kompozitor, prepoznatljiv po autorskim muzičkim ostvarenjima sa grupom USP i odličnim nastupima, za Objektiva.rs kaže:

Osmi po redu album snimljen je u toku 2020. godine u beogradskom studiju “Supreme Tracks” od strane Gorana Antovića, koji potpisuje i mastering ovog izdanja, kao i u studiju našeg sugrađanina Vladimira Ružičića Kepca. Miks albuma delo je Marka Milatovića, takođe našeg sugrađanina. Na albumu su učestvovali i vokal Nena Jelačakoja je i svirala harfu, uradila dizajn omota i prikaz albuma, zatim izuzetni violista Ivan Simeunović, Dušan Stojanović svirao je violončelo i profesor klavira, Ivan Rabasović” – naglašava Uroš Spasojević, koji na svojim albumima rado sarađuje sa takođe mladim Valjevcima koji već uspešno grade solističke karijere.

Uros Spasojevic Project “Islands”

Sve kompozicije, osim kompozicije Tечь, delo su Uroša Spasojevića koji ističe da novinu na ovom izdanju predstavlja neobična kombinacija kamernih instrumenata, vokala i električne bas gitare i elektronike.

Nekonvencionalna fuzija viole, violončela, harfe i klavira, kao kamernih instrumenata, i bas gitare, kao električnog instrumenta, daje specifičnu boju same muzike. Izbor instrumenata predstavlja najkarakterističniji element.”

Za najnoviji album Uroša Spasojevića, treba naglasiti da su najnovija muzička ostvarenja bliska savremenoj klasičnoj i primenjenoj muzici, tako da je albumom “Islands” napravljen najveći otklon u odnosu na džez muziku.

Eksperiment estetski različitih muzičkih elemenata za posledicu je imao stvaranje specifične zvučne slike i raspoloženja. Nešto više od 68 minuta muzike izdeljene u 14 kompozicija dostupno je na svim digitalnim platformama, dok koncertna promocija još uvek nije u planu,” kaže Uroš Spasojević koji je, i ovog puta, kao i sve prethodne albume sam producirao i finansirao.

Podsećamo, Valjevac mlađe generacije, Uroš Spasojević, prvo je učio klasiču violinu, da bi kao tinejdžer počeo da svira bas gitaru, kasnije i kontrabas. Do sada je objavio osam albuma autorske muzike, od kojih su izdvajaju albumi “Story on Bass” iz 2015. godine. Album dobija odlične kritike u Sjedinjenim Američkim Državama, uz zapažene recenzije muzičkog novinara i pisca Voltera Koloskija. Takođe, i recenzenata vodećeg svetskog fusion brenda i izdavačke kuće “Abstractlogix”, koji albumu daje 4,5 od mogućih pet zvezdica.

Godinu kasnije objavljen album “Third View” sa specijalnim gostima Bobom Rejnoldsom i gitaristom Nirom Felderom. Ovaj album dostiže “Top pet” najinteresantnijih domaćih jazz izdanja u 2016. godini, prema izboru urednika Radio Novi Sad, nalazi se među “Top 15” izdanja u 2016. godini koje preporučuje vlasnik i direktor američke izdavačke kuće “Moonjune Records”.

Na Valjevskom Jazz Festivalu domaća publika imala je priliku da čuje album “V” iz 2018. godine, duo sa doktorom klasičnog klavira, pijanistom, Bojanom Marjanovićem. Uz 2019. objavljen solo bas album “Winter Tales”, oba su ocenjena visokim ocenama i afirmativnim kritikama od strane svetski priznatih džez kritičara.

Manje je poznato da je naš mladi Valjevac, Uroš Spasojević je, 2018. izabtan za basistu godine, od strane uglednog džež kritičara i novinara Marka Salivena, stalnog saradnika vodećeg svetskog džež sajta i portala “All About Jazz” i to smatra najznačajnijim individualnim priznanjem.

Naslovna fotografija snimljena na Jazz Fest Valjevo 2019. godine – foto Dragan Krunić