19/04/2024
Najnovije vesti
Pinokio 24. Novogodišnja bajka 2023. FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs vesti Valjevo

Novogodišnja bajka udruženja Anđeli čuvari iz Valjeva

Autor 29/12/2023

Nakon izvođenja predstave  „Uspavana lepotica” u Kulturnom centru Mionica, sinoć je u Muzičkoj školi održana 24. po redu Novogodišnja bajka u Valjevu.  Već danas, 29. decembra, od 11 sati, mališani iz Kreativne radionice “Pinokio” izvešće kolaž program kao i novu predstavu „Novogodišnje izveštavanje“ specijalno pripremljene za nastup u Domu za stare Omni.

Uz najlepše želje za 2024. godinu, uobičajeno krajem decembra Vesna Lazić, predsednica Udruženja Anđeli čuvari iz Valjeva podsetila na godišnje aktivnosti Udruženja i Kreativne radionice „Pinokio“.  

Pored uobičajnih vaspitnih aktivnosti sa decom i ove godine smo obeležili sve značajne svetske datume sa posebnim osvrtom na zavičajnu istoriju, a sve u cilju da naša deca od najranijeg uzrasta nauče da poštuju istoriju i tradiciju srpskog naroda. Podsetimo se nekih od njih: proslava Svetog Save, obeležavanje Vaskrsa… Deca su učestvovala na više manifestacija kao što su Zmajeve dečije igre, Tešnjarske večeri , Di fest, Sajam šljiva u Osečini, Jesenji karneval u Lazarevcu. Zapaženo učešće dece iz Pinokija je medijski praćeno na novosadskoj televiziji na kojoj je emitovana polusatna emisija posvećena našim malim Pinokijevcima. Na Tešnjarskim večerima ove godine, deca i vaspitači iz Pinokija su učestvovali volonterski svaki dan sa različitim zabavnim programima. Takođe na mnogim likovnim konkursima naša deca su osvojila brojne zapažene nagrade.

Udruženje Anđeli čuvari apliciralo je u 2023 godini sa više projekata na konkursima Grada Valjeva. Dobili smo podršku za četiri projekta i to:

– Projekat od javnog interesa udruženja u 2023 godini pod nazivom „Osnaživanje dece, vaspitača i roditelja u vrtiću za prevenciju vršnjačkog nasilja“;

– Projekat za LAP za decu u 2023. godini „Vaspitači i priprema dece za digitalno doba“;

– Projekat u oblasti zaštite osoba sa invaliditetom u 2023 godini, „Inkluzivna podrška porodici i deci predškolskog uzrasta“.

Ono na što smo posebno ponosni je činjenica da će početkom sledeće godine biti promovisana druga po redu knjiga „Naš Pinokio – podijum odrastanja“. Ona je nastavak prve knjige „Naš Pinokio – 20. godina dečijeg dramskog stvaralaštva“, koja je objavljena krajem prošle godine.

Zainteresovanost čitalaca i stručne javnosti za ovu knjigu je bio razlog da konkurišemo i dobijemo početna sredstva za objavljivanje druge knjige, a sve u okviru projekta od javnog interesa na konkursu za kulturu 2023. godine „Naš Pinokio – podijum odrastanja”.

Pored redovnih aktivnosti Kreativne radionice Pinokio želela bih da istaknem nastavak dugogodišnje stručne saradnje sa Odsekom za vaspitače i medicinske sestre vaspitače Akademije strukovnih studija Šabac. Naš vrtić je nastavna baza za organizaciju Stručne prakse studenata osnovnih i master studija .Takođe, uključeni smo u promociju studijskih programa za narednu akademsku godinu. Stručni timovi Odseka organizuju studijske posete našem vrtiću i mentorski rad sa posebnim osvrtom na senzibilisanje studenata – budućih vaspitača za rad po novim Osnovama Godine uzleta.

Ipak mnoge stvari se baziraju na entuzijazmu, a ne bi trebalo. U ovoj oblasti prisutni su brojni problemi iako bi prava dece predškolskog uzrasta trebala da budu prioritet svima nama. Naše udruženje godinama ima problem sa rešavanjem problema ishrane za 35-oro dece iz deficijentnih porodica kao i porodica sa trećim i četvrtim detetom koje imaju pravo na ovu subvenciju. I pored toga što Srbija ima problem sa natalitetom prosto nema razumevanja za elementarne potrebe ove dece. Svi moji pokušaji i obraćanja kao predsednice Udruženja, detaljna obrazloženja zahteva sa spiskovima dece i kriterijumima izbora za besplatno pohađanje celodnevnog boravka koji podrazumeva i ishranu korisnika nisu urodili plodom.Zanimljivo je da kriterijumi koji važe u svim predškolskim ustanovama u Srbiji, a odnose se na besplatno korišćenje ishrane nisu prihvaćeni za korisnike našeg udruženja koji borave u Kreativnoj radionici Pinokio. Do prošle godine problem smo rešavali zahvaljujući razumevanju donatora, a za prošlogodišnji dug potpisan je reprogram koji Udruženje, odnosno ja kao predsednica otplaćujem. A za ovu godinu rešenje nije ni na vidiku.

Bliži se Nova Godina a to znači da naš dečji vrtić Pinokio priprema Novogodišnju bajku, kulturnu manifestaciju za decu humanitarnog karaktera. Ove godine zbog renoviranja Centra za kulturu prinuđeni smo da ovu manifestaciju koja se održava 24. put upriličimo za samo 350 mališana 28.12.2023 godine u sali muzičke škole „Živorad Grbić“ u Valjevu.

Želeli smo da i našim najstarijim sugrađanima ulepšamo Novu godinu pa smo prihvatili poziv Doma za stare Omni da 29. decembra u 11 časova mali Pinokijevci  izvedu kolaž program specijalno pripremljen za ovu priliku kao i novu predstavu „Novogodišnje izveštavanje“.

Veliku zahvalnost upućujem ljudima velikog srca, našim donatorima koji su pomogli da ove godine 350 mališana iz ranjivih kategorija dobiju svoje novogodišnje paketiće. To su: Austoterm, Blist, Europrom, Voda – Voda, Katarina Beljić, Udruženje Triola, Muzička škola „Živorad Grbić”. Za našu bajku Influenserka Ivana Turbić i suprug Adis Turbić okupili sledeće donatore:  Kafić Kofesko, Kafići O la la i Opera Valjevo,  ŽRK Metalac 2015, KK Metalac, Stambena zajednica Vojvode Mišića 41 i posebna i najveća zahvalnost mojim Pinokijevcima i vaspitačima”, pored ostalog rekla je Vesna Lazić, predsednik Udruženja Anđeli čuvari iz Valjeva.