17/04/2024
Najnovije vesti
pneumatik za auto za zimu

OBAVEZNA ZIMSKA OPREMA

Autor 03/11/2021

Od 1. novembra stupila je na snagu obavezna upotreba zimskih guma na vozilima, i traje do 1. aprila.

U navedenom kalendarskom periodu, izvan naseljenih mesta, obavezno je imati pomoćne lance ili slična sredstva za povećanje trakcije. Kada je sneg na kolovozu, lance treba namontirati na pogonske točkove i to za saobraćajnice gde je označena obavezna upotreba. U naseljenim mestima, vozila ne moraju biti opremljena lancima. U zimsku opremu autobusa i teretnih vozila, kao obavezan deo opreme, navedena je i lopata.

Dubina gazećeg sloja na zimskim gumama mora biti minimum četiri milimetra (4 mm) i na vozilo ne smeju biti postavljeni pneumatici sa klinovima.

Letnje gume, na temperaturi nižoj od sedam stepeni Celzijusa, gube najvažniju karakteristiku – dobro prijanjanje na asfalt, a zaustavni put prilikom kočenja im je i do dva puta duži od propisanog.

Veća dubina kanala tzv. šara guma za zimu je osnovni razlog zbog čega i najjeftiniji zimski pneumatici imaju četiri puta bolje prianjanje, nego letnji. Šare zimskih guma su oblikovane tako da sprečavaju zadržavanje snega i pojavu “akvaplaninga”. Zimski pneumatici su bolji za upotrebu pri temperaturama nižim od sedam stepeni Celzijusa i kada su kolovozi suvi, ali i zbog konstrukcije metalnog “kostura” koji je tvrđi i otporniji na mehaničke udare.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, vozač je dužan da u saobraćaju na putu, zimsku opremu poseduje i koristi na propisan način. U suprotnom, predviđena je novčana kazna u iznosu od 5.000 dinara.

Pneumatike starije od pet godina potrebno je detaljno kontrolisati jednom godišnje, odnosno prilikom promene guma sa letnjih na zimske, i obrnuto.

Uz sve navedeno, montiranje zimskih guma na vozilo, bitan je faktor bezbednosti u saobraćaju, uz ponašanje vozača, prilagođavanje vožnje uslovima na putu, poštovanja saobraćajnih propisa i pažnje tokom upravljanja vozilom.