29/05/2024
Najnovije vesti
FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs vesti Valjevo Kolubarski okrug Serbie izložba iRevolucija Aerozagadjenje

Obeležavanje Dana planete – Predstavljanje preporuka i izložba na temu aerozagađenja

Autor 22/04/2024

Udruženje iRevolucija i “Thrive Art Colony”, Ulična galerija Vakum u Pop Lukinoj 1 u Valjevu, 13 časova, obeležavanje Dana planete.

Prema navodima organizatora: “U ponedeljak, 22. aprila 2024. godine, u sklopu obeležavanja Dana planete Zemlje, Valjevo će biti domaćin događaja posvećenog očuvanju čistog vazduha. Izložbeni prostor ulične galerije Vakum u Pop Lukinoj ulici postaće mesto susreta umetnosti, nauke, aktivizma i zajedničkih napora za rešavanje problema aerozagađenja.

Dr. Techn Vesela Tanasković Gassner, ugledna klimatska naučnica, će predstaviti svoje istraživanje i radove ucesnika Thrive 2023 umetnicke kolonije na temu aerozagađenja. Njen doprinos i stručnost pružiće dragoceni uvid u kompleksnost problema, ali i podstaći naše razumevanje potrebe za hitnim akcijama.

U isto vreme, lokalna organizacija IRevolucija će predstaviti građanske preporuke za unapređenje Programa zaštite vazduha 2030 za Valjevo. Ove preporuke su rezultat temeljnih analiza i saradnje sa Nacionalnom ekološkom organizacijom i biće prosleđene gradskoj upravi i resornom ministarstvu pre početka izložbe. Cilj ovih preporuka je unapređenje nacionalne politike sa lokalnim politikama zaštite vazduha u Valjevu.

Ovaj događaj podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu”, koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije (MIS), međunarodnom ekološkom organizacijom The Nature Conservancy (TNC), udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).