18/05/2024
Najnovije vesti
VIZUAL-IZVOR-Narodni-muzej-Valjevo-Etnografski-muzej-Beograd-izlozba-25-04-2024-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-Kolubarski-region-News-Serbie

Izložba “Nasleđe: Kolekcija predmeta Nadežde Petrović” u novoj Gradskoj galeriji

Autor 22/04/2024

Otvaranje izložbe “Nasleđe: Kolekcija predmeta Nadežde Petrović” zakazano je za sredu, 24. april 2024. godine, od 18 časova, u Gradskoj galeriji.

Prema najavi autorke izložbe, muzejskog savetnika u Etnografskom muzej u Beogradu, Jelene Sekulović:

“Povodom 150 godina od rođenja nacionalne heroine Nadežde Petrović, Etnografski muzej u Beogradu priredio je izložbu “Nasleđe: Kolekcija predmeta Nadežde Petrović”.  

Podsećanje – “Gradska galerija” novi dom umetnika i poslenika kulture u Valjevu u rekonstruisanom objektu kod belog mosta – možete pročitati OVDE

Izložba predmeta koje je prikupila Nadežda Petrović rasvetljuje lična interesovanja pobornice modernosti i slobodarnosti, a njeno predstavljanje kao kustosa jeste potpuna novina za širu javnost.

Prikazujući etnografsku kolekciju Nadežde Petrović kao celinu, publici otkrivamo do sada nepoznate delove njenog života, sa težnjom da na inovativan način novim generacijama predstavimo njen umetnički stil i rad na polju društvene emancipacije.

U okviru predmeta koji će biti prikazani na izložbi, po zanatskom umeću se posebno ističu prsten „stolovat“ i pafte sa predstavom obnaženog Boga Bahusa, muška misiraba i ženske košulje sa teritorije Stare Srbije.”

Podsećanje – Prvi programi u novoj Gradskoj galeriji – izložba i promocija istoimene knjige “Valjevo i valjevski kraj na razmeđu vekova” – možete pročitati OVDE