25/06/2024
Najnovije vesti
Kolubara-na-Jadru-preplavila-minor-korito-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-12.jun-2023.-Valjevo-vesti

Obnica izlila u Pričeviću

Autor 12/06/2023

Reka Obnica se izlila u Pričeviću kod mosta. Došlo je do prekida fiksne i mobilne telefonije, kao i linija na internetu.

Prema prvim informacijama, prekinute su telekomunikacione linije i optički kablovi, čime su potpuno onemogućene komunikacije selima pod Medvednikom.

Pripadnici Vatrogasno – spasilačkog odreda procenjuju da materijalne štete ima i na usevima jer su preplavljeni zasadi na njivama i plastenicima u Belom Polju. Ekipe su i dalje na terenu.

Prema informacijama RHMZ prethodnog dana na području Valjeva je palo 16,3 litra kiše po kvadratnom metru.

Vodostaj je u porastu: Kolubare u Valjevu i Slovcu, Jablanice u Sedlarima, reke Gradac, kao i Ribnice, Ljiga u Bogovađi, Tamnave u Koceljevi i kod Ćemanovog mosta, kao i reke Ub, sa tendencijom laganog opadanja tokom dana.

Danas, 12. juna, na severozapadu zemlje u Bačkoj i na severu Banata, suvo vreme. U ostalim krajevima padavine, koje će biti obilnije u istočnoj, centralnoj i južnoj Srbiji, kao i na jugu Banata. Na ovim područjima se očekuje od 15 do 40 mm za 24 časa, lokalno i više, naročito u Borskom i Braničevskom okrugu, kao i ponegde u brdsko-planinskim predelima.

Sutra, 13. juna, ujutro i pre podne na istoku i jugu Srbije će i dalje biti uslova za obilne padavine, pa se očekuje novih 20 do 30 mm za 12 časova. U većini ostalih krajeva sutra i prekosutra, 13. i 14. juna, kratkotrajna stabilizacija vremena, najavljuje RHMZ.

Hidrološko upozorenje – Narednih dana na slivovima Kolubare, Jadra, gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Ibra, Nišave, Toplice, Rasine, Majura, Belice i Crnice, kao i na slivovima Mlave, Peka i Timoka moguća su izlivanja manjih bujičnih vodotoka.

Vodostaji na Dunavu su u domenu od srednje niskih do srednje visokih, na Savi u domenu srednje visokih, na Tisi u domenu srednje niskih, a na Velikoj Moravi u domenu srednjih vrednosti za ovo doba godine.

Naslovna fotografija – reka Kolubara u posle podnevnim satima lagano se povlači u minor korito; foto Dragan Krunić Objektiva.rs