30/05/2024
Najnovije vesti
Valjevo vesti Objektiva.rs Foto Dragan Krunić promocija psihobiografija Čovek po meri šinjela dr Aleksandar Misojčić Osnovni sud Valjevo

Prva promocija knjige “Čovek po meri šinjela” održana u Valjevu

Autor 12/06/2023

Održana je prva promocija knjige “Čovek po meri šinjela” dr Aleksandra Misojčića. Tim povodom, profesor dr Časlav Hadži Nikolić kaže da je reč o inovativnom ostvarenju jer autor u psihobiografiju o vojvodi Mišiću uvodi antropološki pristup.

U drugoj po redu knjizi, psihobiografiji “Čovek po meri šinjela” autor dr Aleksandar Misojčić vojvodu Živojina Mišića opisuje kao savršenog vojnika, predanog i poštovanog, bliskog sa svojim narodom za koji se borio i koji je predvodio kroz šest ratova.

O knjizi “Čovek po meri šinjela” dr Aleksandar Misojčić za portal Objektiva je rekao:

“Spadam u ljude koji vole istoriju i često bežim od današnjice u neka prošla vremena, ona me odmaraju. Međutim, ako pobegnem od današnjice ne mogu od zanimanja kojim se bavim, tako da, dok čitam istorijske knjige ili časopise, primarno se bavim karakterom vojskovođe ili čoveka koji je glavni junak tog istorijskog štiva. 

Zapravo, psihobiografija je stara koliko i sama psihoterapija i prvu psihobiografiju napisao je Sigmund Frojd, Leonadra Da Vinčija“, naznačava dr Misojčić, dodajući da ga je na pisanje prve knjige o caru Dušanu podstaklo čitanje:

Autor knjige Čovek po meri šinjela dr Aleksandar Misojčić

“Čitao sam istorijsku knjigu u kojoj piše da je to bio period malodušnosti cara Dušana. I onda, meni kao psihijatru, to malodušnosti je malo zaparalo uvo. Kako je moguće da neko, koga zovu Silni, bude u periodu malodušnosti, i – zašto? I tako je krenulo istraživanje.

Što se tiče Živojina Mišića, on je iza sebe ostavio dragoceno izvorište podataka za ovu vrstu istraživanja. To je njegova knjiga “Moje uspomene”. To je zaista fascinantno, da govorimo o čoveku u godinama, u boolesničkoj postelji, koji po sećanju svodi račune sopstvenog života. To je fenomenalno, to je psihobiografska poslastica. Pored toga što je sam lik Živojina Mišića fascinantan za sebe, ta njegova knjiga bila je inspiracija kojoj nisam mogao da odolim. 

I u moralnom, i u kongitivnom, i u bihejvioralnom smislu, vojvoda Živojin Mišić predstavlja ono što ste nazvali nacionalno nasleđe – potpuno se slažem sa tim. On u svakom smislu predstavlja jedan orijentir kome imamo da se vratimo u momentima kada primetimo veliku razliku između onoga što smo danas i što smo nekada bili. Tako da, verovatno spada u retke ljude koji bi mogli da budu objedinitelji svih nas“, rekao je o svojoj knjizi “Čovek po meri šinjela” dr Aleksandar Misojčić za portal Objektiva.rs iz Valjeva.

Profesor dr Vladimir Krivošejev, istoričar – kulturolog se bazirao na pojavi i razvoju psihoterapije, kao i na istorijskom i medicinskom značaju prihoanalize. 

Petar Božović, Tamara Aleksić, Vladimir Krivošejev, Aleksandar Misojčić, Časlav Hadži Nikolić i Tanja Peternek na promociji knjige

O veoma interesantno napisanoj knjizi “Čovek po meri šinjela” profesor dr Časlav Hadži Nikolić, naglašava da je autor napravio inovativne iskorake, te knjiga dr Misojčića dodatno dobija na značaju.

Psihobiografi traže odgovor na pitanje zašto je neka značajna ličnost postala ono što jeste? Biografija je opisna, koristi što više činjenica da opiše kako se nešto desilo, dok psihobiografija objašnjava zašto se nešto desilo“, potkrepivši rečeno navodima o rastanku vojvode Mišića sa sinom Radovanom, i nadovezavši se, naglašava:

Dr Misojčić je uveo antropologiju u biografiju, bez čega se ne bi mogla razumeti.  

Vojska vojvode Mišića bila je vojska srpskog seljaka i vojvoda Mišić, citiram autora, srpskog seljaka ne gleda kao pojedinca, već kao paradigmu kulture iz koje je on potekao. Da bismo razumeli vojvodu Mišića, mi moramo da razumemo srpsku vojsku“, kaže dr Časlav Hadži Nikolić, uz napomenu da je za sagledavanje neophodno razumeti i srpski narod, svojstvenu kulturu: “I to je taj kulturološki momenat koji je uveo Misojčić da, ako želimo da razumemo neku kulturu, cela analiza mora biti u njihovom kontekstu.”

Prva promocija psihobiografije “Čovek po meri šinjela” o vojvodi Mišiću u svečanoj sali Osnovnog suda u Valjevu

Takođe, navodi značaj empatije: “Dakle, bez ljubavi se ne može razumeti kultura jednog naroda. A knjiga dr Misojčića je puna empatije. Iz toga proizilazi još jedan momenat koji izdvaja ovu knjigu od ostalih psihobiografija, a to je narativna, pripovedačka psihologija“, pored ostalog je rekao profesor dr Časlav Hadži Nikolić.

Na početku književne večeri, uz nastup višestruko nagrađivanog mešovitog hora Emanuil sa dirigentom Vanjom Urošević, prisutne je pozdravio predsednik Osnovnog suda u Valjevu, Nebojša Popović. Prvu promociju knjige dr Aleksandra Misojčića, priređenu u svečanoj sali Osnovnog suda, vodila je novinarka Tanja Peternek, dok su odlomke o vojvodi Mišiću čitali glimci, Petar Božović i Tamara Aleksić.