22/07/2024
Najnovije vesti
postavljanje-solarnih-panela solarna energija prenosi objektiva.rs iz Valjeva

Obustavljen javni poziv za mere energetske sanacije zbog utrošenih sredstava

Autor 10/10/2023

Zbog velikog interesovanja stanovnika Valjeva sredstva u ukupnom iznosu od 25 miliona, 15 miliona od Ministarstva za rudarstvo i energetiku i još 10 miliona iz budžeta lokalne samouprave, danas su utrošena.

Tim povodom, Komisija za realizaciju mera energetske sanacije, obaveštava građane da je Javni poziv za sprovođenje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada Valjeva stopiran.

Na javni poziv je pristiglo više od 240 prijava, a predsednik Komisije za realizaciju mera energetske sanacije Viktor Mićić je apelovao na građane da budu strpljivi, jer će lokalna samouprava i Ministarstvo rudarstva i energetike opredeliti dodatna sredstva za novi javni poziv, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

„Javni poziv za privredne subjekte se nastavlja, otvoren je do novembra 2027. godine, a Javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova praktično pauziramo, dok ne opredelimo dodatna sredstva.

Očekivali smo da je interesovanje veliko i to je dobro jer su građani prepoznali mogućnost da svojim delovanjem smanje zagađenje u gradu Valjevu, s obzirom na to da je projekat „Čista energija i energetska efikasnosti za građane“ ispred Ministarstva rudarstva i energetike već treću godinu u toku i da je predviđeno da traje do 2027. godine.“

Mićić se tom prilikom osvrnuo i na javne pozive raspisane u 2022. godini: „Ukupno 252 prijave je bilo u prošloj godini za mere energetske sanacije. Odbijeno je u prvoj fazi 5, tako da je za meru 1 – izmena stolarije bilo 166 prijava, za meru 2 – izolaciju 17, meru 3 i 4 – nabavka kotla i izmena cevne mreže 29, za meru 5 – nabavka i ugradnja toplotnih pumpi 14, za solarne panele – mera 6, 21 prijava.

Do ovog momenta je plaćeno nešto više od 190 projekata, imamo i danas članove komisije koji su na terenu i koji proveravaju da li je sve urađeno onako kako je ugovorom predviđeno.

Prošle godine smo u dva navrata imali dva javna poziva ispred Ministarstva životne sredine, to je nabavka kotlova na biomasu. U prvom krugu smo imali 104 prijave, do danas je plaćeno 91, dok smo na drugom pozivu imali 260 prijava, tri su odbijene, a prihvaćeno je 136 prijava, naravno do nivoa sredstava koliko smo imali na raspolaganju. Dakle, ukupno je nabaljeno oko 240 kotlova“, zaključio je Mićić.