12/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • OD 20. 9. U VALJEVSKIM ŠKOLAMA KOMBINOVANI MODEL
Valjevo Poljoprivredna škola sa domom učenika Foto Dragan Krunić

OD 20. 9. U VALJEVSKIM ŠKOLAMA KOMBINOVANI MODEL

Autor 17/09/2021

Od ponedeljka, 20. septembra, kombinovanI model nastave za sedmi i osmi razred osnovnih škola na teritoriji devet lokalnih samouprava i za srednje škole u 45 gradova i opština, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Prema navedenim odlukama, učenici u Valjevu, od 20. septembra, pohađaju nastavu prema drugom, kombinovanom modelu.

Tačnije, na osnovu odluke Tima za praćenje mera u radu škola, kombinovani model nastave za đake sedmog i osmog razreda primenjivaće se na području sledećih lokalnih samouprava: Arilje, Bogatić, Valjevo, Lajkovac, Ivanjica, Knjaževac, Koceljeva, Kragujevac i Topola.
Prema kombinovanom modelu radiće i srednje škole na teritoriji 45 gradova, među kojima je i Valjevo (ostale opštine: Beograd, Krupanj, Svilajnac, Bor, Šabac, Ćuprija, Petrovac na Mlavi, Gornji Milanovac, Vranje, Zaječar, Lučani, Trgovište, Kosjerić, Čačak, Aleksandrovac, Prijepolje, Aleksinac, Trstenik, Čajetina, Niš, Kraljevo, Bojnik, Sokobanja, Novi Pazar, Vlasotince, Babušnica, Tutin, Leskovac, Velika Plana, Kikinda, Vršac, Smederevo, Ruma, Smederevska Palanka, Prokuplje, Ub, Despotovac, Aranđelovac, Bogatić, Jagodina, Kragujevac, Vladimirci, Paraćin i Topola).
Treći model, onlajn nastava, od 20 septembra je u srednjim školama na teritoriji osam lokalnih samouprava: Bajina Bašta, Užice, Lebane, Lajkovac, Ljig, Ivanjica, Bela Palanka i Sremska Mitrovica.

Treći model organizacije obrazovno-vaspitnog radaje i dalje u osnovnim i srednjim školama na Kosovu i Metohiji.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji je prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.
Ministarstvo prosvete saopštava novi način postupanja ukoliko kod učenika dođe do infekcije korona virusom. Ukoliko se u jednom odeljenju pojave dva ili više slučajeva infekcije, direktor škole organizuje rad u školi – instrukcije: Ukoliko se radi o odeljenjima sa 16, ili manje učenika, nakon pojave tri obolela učenika u odeljenju, predviđen je prelazak na treći model u trajanju od 10 dana samo za to odeljenje.

Ukoliko se radi o odeljenjima sa 17 i više učenika, nakon pojave dva slučaja, to odeljenje se deli na dve grupe i nastavlja rad po kombinovanom modelu nastave. Na grupe se potom primenjuje postupak za odeljenja sa 16 i manje učenika, odnosno nakon pojave nova tri obolela učenika u grupi prelazak na treći model u trajanju od 10 dana se nalaže samo za tu grupu. Ukoliko primenom ranije propisanih kriterijuma i dalje postoje elementi za razmatranje prelaska na treći model nastave cele smene ili cele škole, direktor, bez odlaganja, obaveštava nadležnu školsku upravu i teritorijalno nadležni institut/zavod za javno zdravlje, koji procenjuje situaciju, utvrđuje epidemiološke rizike i donosi konačnu odluku o kojoj obaveštava školu.

Za odeljenja koja trenutno, zbog najmanje dva učenika pohađaju nastavu na daljinu, počevši od 20. septembra, primenjuju se navedeni kriterijumi.
Preporučena je upotreba zaštitnih maski za sve učenike i sve vreme tokom boravka u školi.

Izuzetno, kada učenik iz zdravstvenih razloga ne može da nosi masku zbog kontraindikacija koje su potvrđene stručnim mišljenjem lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine, potrebno je organizovati rad da učenik boravi u školskom prostoru bez maske, ali je neophodno povećati fizičku distancu sa drugim učenicima i zaposlenima i pojačati primenu svih mera zaštite (dezinfekcija ruku, čišćenje i dezinfekcija nastavnih sredstava i prostora). Ovaj izuzetak moguće je primeniti na zahtev roditelja i isključivo uz priloženo mišljenje lekara specijaliste odgovarajuće grane medicine i to po pravilu u školi za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Sve osnovne i srednje škole u Srbiji u obavezi da u potpunosti obezbede primenu pet ključnih mera strategije za smanjenje rizika.