19/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Od 57 čak 43 dana u 2024. visoko aerozagađenje u Valjevu a i dalje nema plana za smanjenje zagađenja vazduha
Zagadjenje-Valjevo-Lokalni-odgovor-prenosi-Objektiva.rs-vesti FOTO Vlada Pantić

Od 57 čak 43 dana u 2024. visoko aerozagađenje u Valjevu a i dalje nema plana za smanjenje zagađenja vazduha

Autor 27/02/2024

Lokalni odgovor je priredio petnaesti nedeljni izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu u ovoj grejnoj sezoni.

Tokom pet dana prošle nedelje stanovnici Valjeva su bili izloženi zagađenju jer je vazduh ocenjen indeksom “loš”. U petak i subotu je lepo vreme doprinelo da vazduh bude ocenjen indeksom “dobar” i “srednji”.

Tabela 1. Prikaz kvaliteta vazduha u Valjevu za proteklu nedelju po danima

Posmatrajući od početka godine, na dan 26. februara 2024. u vazduhu u Valjevu je zabeleženo ukupno 43 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM 10 čestica – iznad 50 mikrograma po metru kubnom (µg/m3).

Već u drugom mesecu 2024. godine je dostignut i nadmašen godišnji limit od 35 sa prekoračenjem granične vrednosti za suspendovne PM 10 čestice.

Već prekoračen zakonski maksimum, vazduh u Valjevu opet treće kategorije – možete pročitati OVDE

Dijagram 1. Prosečne dnevne koncentracije zagađujućih materija u vazduhu u mikrogramima po metru kubnom (µg3), Valjevo, Datum: 19.2-25.2.2024. Izvor: Državna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji, u danima kada je vazduh bio loš, predstavljala rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. Svako je mogao početi da oseća zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani.

Grad Valjevo nema usvojen Plan kvaliteta vazduha i kratkoročne akcione planove čija primena bi doprinela smanjenju koncentracija zagađujućih materija u vazduhu prema propisanim graničnim vrednostima.

Nedeljni izveštaj o kvalitetu vazduha u Valjevu već četvrtu grejnu sezonu objavljuje udruženje Lokalni odgovor.

Izvor informacija za koncentracije zagađujućih materija u vazduhu je Državna merna mreža za automatski monitoring kojom upravlja Agencija za zaštitu životne sredine. Ocena kvaliteta vazduha (indeks) se obavlja na osnovu informacija koje objavljuje sajt Ekstremna ekologija.

Lokalni odgovor poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci I da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru.

Izveštaj je deo akcije “Aero Alarm 2.0 Borba za čist vazduh i participaciju u Valjevu” koju podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu”, koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije (MIS), međunarodnom ekološkom organizacijom The Nature Conservancy (TNC), udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).