18/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Odlični rezultati na Državnom takmičenju iz matematike, Sofija se plasirala na Juniorsku srpsku matematičku olimpijadu

Odlični rezultati na Državnom takmičenju iz matematike, Sofija se plasirala na Juniorsku srpsku matematičku olimpijadu

Autor 12/05/2024

Na Državnom takmičenju iz matematike u Valjevu, prvu nagradu osvojila Sofija Mićević, učenica osamog razreda u Valjevskoj gimnaziji i plasirala se na “Juniorsku srpsku matematičku olimpijadu”.

U organizaciji Društva matematičara Srbije – Podružnica Valjevo, u Osnovnoj školi Milovan Glišić u Brđanima u Valjevu u subotu i nedelju, 11. i 12. maja 2024. godine, održano je Državno takmičenje iz matematike za učenike osnovnih škola. Učestvovala su ukupno 324 učenika, u pratnji svojih nastavnika, iz 152 škole iz 59 gradova iz Srbije. Prvog dana, učesnici su imali ukupno tri sata za rešavanje zadataka. Danas, drugog dana takmičenja proglašeni su najuspešniji uz uručenje nagrada.

Iz Kolubarskog okruga učestvovalo je osam učenika: Viktor Savić, učenik šestog razreda u OŠ “Desanka Maksimović” u Valjevu; učenici VII razreda: Nikola Mijailović iz OŠ “Desanka Maksimović”, Lazar Ćosić iz Valjevske gimnazije, Jovana Jugović iz OŠ “Sestre Ilić”; kao i učenici osmog razreda iz Valjevske gimnazije: Sofija Mićević, Ognjena Arsić i Luka Olavi Tadić i Vukašin Đokić učenik OŠ “Milan Munjas” iz Uba.

Prvu nagradu sa ostvarena 73 poena i plasman na “Juniorsku srpsku matematičku olimpijadu” osvojila je Sofija Mićević, učenica osmog razreda u Valjevskoj gimnaziji.

Pavle Damnjanović, učenik OŠ Nada Popović” iz Kruševca FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs

Takođe, u kategoriji učenika osmog razreda, prvu nagradu su osvojili: najbolje plasiran sa 95 bodova Pavle Damnjanović, učenik OŠ Nada Popović” iz Kruševca; Mina Pavlović (83) iz OŠ “Radoje Domanović” iz Kragujevca; Viktor Anđelović (70) iz OŠ “Petar Radovanović” iz Zlota; Irina Stanišić (70) iz OŠ “Sveti Sava” iz Kragujevca i učenici Matematičke gimnazije u Beogradu: Nebojša Đačić (85), Vanja Miladinović (78) i Petar Alaburić (75).

Drugu nagradu je osvojio Viktor Savić, učenik šestog razreda u Osnovnoj školi “Desanka Maksimović” iz Valjeva.

U kategoriji učenika šestog razreda, prvu nagradu su osvojili: sa ostvarenih 100 bodova, Lenka Popović iz OŠ “Mihajlo Pupin” u Zemunu i Milan Novović iz OŠ “Bratstvo” u Novom Pazaru; zatim, Vasilije Nedeljković (88) iz OŠ “Borislav Pekić” iz Novog Beograda, Natalija Stošović (85) iz OŠ “Ratko Vukićević” iz Niša, Ljubica Simović (80) iz OŠ “Radoje Domanović” iz Novog Beograda, Lazar Mikan (77) iz OŠ “Đuro Strugar” Novi Beograd, Viktor Aleksandrić (75) iz OŠ “Danilo Kiš” iz Beograda, Janko Jelenić (74) iz OŠ “Miroslav Antić” iz Niša i Mila Gomilanović (74) iz OŠ “Bata Bulić” iz Petrovca.

Učenici sedmog razreda iz Valjeva su osvojili treću nagradu: Nikola Mijailović iz OŠ “Desanka Maksimović” i Lazar Ćosić iz Valjevske gimnazije.

U kategoriji učenika sedmog razreda prvu nagradu su osvojili: Veljko Čaluković (100) iz OŠ “Kralj Aleksandar I” u Gornjem Milanovcu, Mihajlo Janičić (100) iz OŠ “Starina Novak” u Beogradu, učenici Matematičke gimnazije u Beogradu: Maša Radović (100), Mihajlo Bojković (100), Nikola Markešević (100) i Jakov Nađ (98), zatim Sofija Savičić (96) iz OŠ “Kadinjača” iz Loznice, Uroš Vuksanović (92) iz Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada i Luka Bojanović (91) iz OŠ “Danilo Kiš” iz Beograda.

Naredno takmičenje Juniorska srpska matematička olimpijada uobičajeno biva održana krajem meseca maja.