30/05/2024
Najnovije vesti

ODLUKA O GRAĐEVINSKOM ZEMLJIŠTU

Autor 30/09/2021

Odbornici u Skupštini grada Valjeva usvojili su Odluku o pribavljanju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnu svojinu grada Valjeva, kao i Odluku o prihvatanju ponude za pribavljanje neizgrađenog građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom u javnu svojinu grada Valjeva.
U cilju pokazivanja spremnosti da unaprede međusobne odnose i jasno iskažu namere za realizaciju investicije u Srbiji,kompanija iz Savezne Republike Nemačke, Ministarstvo privrede Republike Srbije i grad Valjevo su potpisali Memorandum o saradnji.

Kompanija iz Nemačke posluje u industriji sanitarija i aktivna je već 120 godina na tržištu, poseduje pet pogona u četiri države širom sveta i zainteresovana je za izgradnju i otvaranje novog proizvodnog pogona u Srbiji, odnosno za realizaciju investicionog projekta koji podrazumeva otvaranje novog pogona za proizvodnju na teritoriji grada Valjeva.

S obzirom na prisutna ograničenja u okviru Privredne zone Valjevo i nemogućnosti formiranja odgovarajuće parcele za smeštaj svih planiranih objekata neophodnih za proces proizvodnje, grad Valjevo je pronašao rešenje i lokaciju za realizaciju ovog investicionog projekta, za čije formiranje je bilo potrebno izmeniti granicu postojećeg Generalnog urbanističkog plana, kao i granice katastarskih opština Valjevo i Popučke.

Skupština grada Valjeva usvojila je Izmene i dopune GUP – a – prva izmena za površinu od 34,9 ha koja se nalazi u KO Popučke, odnosno proširenje građevinskog područja u kome je planirana privredna namena, kao i definisanje novih lokacija za izgradnju infrastrukturnih objekata u javnoj svojini grada Valjeva, a koji su neophodni za funkcionalnost planiranog područja.

S obzirom da Vlada Republike Srbije, na predlog ministarstva nadležnog za poslove građevinarstva, utvrđuje projekte za izgradnju objekata od značaja za Republiku Srbiju, za potrebe upućivanja inicijative grada Valjeva prema Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za proglašenje ovog investicionog projekta za izgradnju objekata od značaja za Republiku Srbiju, potrebno je da se katastarske parcele pribave u javnu svojinu grada Valjeva.
Odbornici su usvojili Odluku o prihvatanju ponude za pribavljanje neizgrađenog zemljišta neposrednom pogodbom u javnu svojinu grada Valjeva.

Komisija za građevinsko zemljište je donela zaključak koji je upućen Skupštini grada Valjeva, odnosno na usvajanje Odluke o prihvatanju ponuda za pribavljanje neizgrađenog građevinskog zemljišta. Katastarske parcele nalaze se uz kompleks građevinskog zemljišta koje je u svoji grada Valjeva i predstavljaju jedini mogući način pribavljanja zemljišta neposrednom pogodbom za formiranje građevinskih parcela u skladu sa Planom generalne regulacije – Privredna zona – a sve u cilju realizacije investicionog projekta za izgradnju objekata od interesa za Republiku Srbiju.

Gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković istakao je da je nemački investitor pokazao ozbiljnu zainteresovanost, čijim se dolaskom stvara prilika za nova radna mesta i u drugim branšama: “Ogroman je rad iza nas, mali broj ljudi možda zna koliko truda i eneregije ulažemo u sve ovo, a ovo je jedan od ključnih koraka da završimo pregovore sa nemačkim investitorima.”

Inače, članovi Skupštine i prisutni su na početku odali počast vojniku Stojadinu Mirkoviću i majoru Milanu Tepiću, koji su 29. septembra 1991. godine poginuli u Hrvatskoj, u Bedeniku, braneći vojno skladište municije.