02/12/2023
Najnovije vesti
Valjevska-gimnazija-etno-koncert-13.-maja-2022.-godine-Mesecina-a-ja-zovem-prelo Objektiva.rs Valjevo FOTO Dragan Krunić

ODRŽAN ETNO KONCERT U VALJEVSKOJ GIMNAZIJI

Autor 13/05/2022

Etno veče nazvano prema jednoj od pesama sa repertoara “Mesečina, a ja zovem prelo” privuklo je neverovatnu pažnju valjevske publike, koju je svojim prisustvom uveličao i Vladika australijsko – novozelandski, Gospodin Siluan. Raskošni vokali učenika u pratnji svojih profesora i ženske pevačke grupe su odzvanjali kroz otvorene prozore na Svečanoj sali Valjevske gimnazije.

Učenici Valjevske gimnazije, uz podršku drugara iz Srednje muzičke škole Živorad Grbić i gimnazijalci članovi više folklornih ansambala, kao i ženska pevačka grupa KUD-a Krušik, sa profesorima istorije umetnosti, Natašom Kristić, i sjajnim vokalima, profesorima muzičke kulture, Markom Tomićem i Vladimirom Jankovićem i uz saradnju sa profesorkom Milenom Urošević i đakonima Eparhije valjevske, Aleksandrom Panićem i Draganom Stanojevićem, pripremili su nesvakidašnje interesantan program baziran na narodnom stvaralaštvu i tradicionalnoj muzici.

Tim povodom, direktor Predrag Jevtić je naglasio da su nakon martovskog koncerta i predstavljanja učeničkih talenata na polju pop kulture, sada svoja umeća prikazali u potpuno novom svetlu etno zvuka, igara i pesama: “Višemesečno uživanje u etno zvucima odlučili smo da prezentujemo javnosti. U tome nam je pomogao čitav tim sjajnih saradnika, pod mentorstvom profesora Marka Tomića, okupli su se učenici i profesori naše škole, kao i izvođači Muzičke škole Živorad Grbić i KUD-a Krušik.

Uz druženje valjevskih srednjoškolaca nastalo je etno veče u Gimnaziji, protkano izvornim narodnim stvaralaštvom.

Na repertoaru bile su stare izvorne pesme: Sedam sati udara, Vezak je vezla, Rasti, rasti moj zeleni bore; Marijo, deli bela kumrijo; Tupan mi tupa, Gusta mi magla padnala, Tri devojke zbor zborile, Miš i mačka, Banaćansko kolo i naslovna – Mesečina, a ja zovem prelo.

Takođe, učenici Valjevske gimnazije, članovi kulturno umetničkih ansambala, u prepunoj Svečanoj sali su prikazali folklorne igre: Vezak, Kumanovsko polje, Kosovsko Pomoravlje, Moma bira, sudbinu izbira i Rumenka.

U priređivanju večeras održanog etno koncerta “Mesečina, a ja zovem prelo” u Valjevskoj gimnaziji učestvovalo je bezmalo 50 učenika, profesora i veroučitelja valjevskih srednjih škola.