30/11/2023
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • ETNO VEČE U GIMNAZIJI “MESEČINA, A JA ZOVEM PRELO”
Valjevo Valjevska gimnazija foto Anja Krunić

ETNO VEČE U GIMNAZIJI “MESEČINA, A JA ZOVEM PRELO”

Autor 11/05/2022

Učenici Valjevske gimnazije, uz podršku drugara iz SMŠ Živorad Grbić i KUD Krušik, sa svojim profesorima Natašom Kristić i Markom Tomićem i uz saradnju sa profesorkom Milenom Urošević i đakonom Eparhije valjevske, Aleksandrom Panićem, pripremili su etno veče, pod nazivom Mesečina, a ja zovem prelo.

Tim povodom, direktor Predrag Jevtić naznačava: “Višemesečno uživanje u etno zvucima, podržano našim glasovima i specifičnim igrama, odlučili smo da prezentujemo javnosti. U tome nam je pomogao čitav tim sjajnih saradnika. Uobičajeno, pod mentorstvom profesora Marka Tomića, okupli su se učenici i profesori naše škole, kao i izvođači Muzičke škole Živorad Grbić i KUD-a “Krušik”.

Nadamo se da ćete pronaći vremena da sa nama zaronite u deo srpske tradicije, koju želimo da oživimo, podržimo i predamo onima koji stupaju za nama.

Uz druženje valjevskih srednjoškolaca nastalo je etno veče u Gimnaziji, protkano izvornim narodnim stvaralaštvom. Pojedine od pesama koje će izvoditi su: Sedam sati udara, Vezak je vezla, Marijo, deli bela kumrijo, Gusta mi magla padnala, Banaćansko kolo i Mesečina, a ja zovem prelo, kao i folklorne igre: Vezak, Kumanovsko polje, Kosovsko Pomoravlje, Moma bira, sudbinu izbira i Rumenka.

Etno veče “Mesečina, a ja zovem prelo” u svečanoj sali Valjevske gimnazije u petak, 13. maja 2022. godine, od 19 sati.