19/05/2024
Najnovije vesti

ODRŽAN 14. DAN KUPINE NA STAVAMA

Autor 31/07/2022

Tradicionalna, 14. po redu manifestacija Dan kupine, održana je danas na Stavama.

Uz pristustvo većeg broja izlagača i brojne posetioce Dan kupine otvorio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković koji je između ostalog rekao:

gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković na 14. Dan kupine FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo

“Danas nas je okupila kupina, voćka koju ne treba potcenjivati, jer ona zaista ima veliki potencijal. Osim toga što je zdrava i veoma ukusna, ona je potencijal za razvoj ovog dela našeg kraja. Zaista mi je drago što danas prisustvujem ovoj lepoj manifestaciji, pozdravljam Vas u ime grada Valjeva i u svoje lično ime, i želim Vam puno uspeha kako danas tako i u svakom poslu i životu.”

Stručna komisija iz Kolubarskog okruga obišla je 27. i 28.jula prijavljene proizvođače, nakon čega su i dodeljene nagrade za najuspešnije.

Za najveću površinu pod zasadom kupine i istovremeno najvećeg proizvođača proglašen je Duško Jevtić iz Stanine Reke.

Najveći prinos po jedinici površine ove godine imao je Dragan Gradina iz Suvodanja, dok je u kategoriji organske kupine nagrada pripala Petru Rankoviću iz Stanine reke.

Najuređeniji zasad kupine ove godine bio je u domaćinstvu Miodraga Budimirovića iz Suvodanja, dok je Miroslav Aleksić iz Suvodanja nagrađen za primenu novih tehnologija.

Na današnjoj izložbi 33 proizvođača su izložili svoju kupinu. Komisija Poljoprivredne savetodavne stručne službe donela je odluku o nagradi najuspešnijih proizvođača.

Za izložene proizvode sorte Loh nes nagrađen je Milovan Mešterović iz sela Pepeljevac, za plodove sorte “Čačanska bestrna” nagrada je pripala Katarini Divnić iz Beomuževića. U istoj sorti nagrađen je i Veroljub Stanić iz Suvodanja.

KUD Izvor foto Dragan Krunić

Nenad Kovačević iz Suvodanja nagrađen je za kvalitet kupine sorte “Triple crown”, dok je Anđelija Petrović iz Suvodanja nagrađena za kvalitet sorte “Ton free”.

Svečano otvaranje ulepšali su članovi Kud Izvor iz Valjeva i guslar Veljko Stanković.