13/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Održan protest “Valjevo protiv nasilja” na gradskom trgu
Valjevo vesti Objektiva.rs FOTO Dragan Krunić prvi protestni skup Valjevo protiv nasilja

Održan protest “Valjevo protiv nasilja” na gradskom trgu

Autor 16/06/2023

Ni uporna kiša nije sprečila više stotina Valjevaca da se okupe na gradskom trgu, na protestu “Valjevo protiv nasilja”, koji je sinoć u Valjevu organizovalo udruženje građana Valjevski pokret otpora.

Protest je počeo minutom ćutanja za nevine žrtve u Osnovnoj školi “Vladimir Ribnikar” u Beogradu, i okolini Mladenovca .

Ovim okupljanjem istovremeno je data podrška beogradskom protestu, a prisutnima se najpre obratio Aleksandar Lukić, profesor istorije iz Valjeva koji je u svom govoru istakao:

“Živimo u vremenu kada smo svi ucenjeni, kada smo svi mi koji smo ovde došli žrtve nasilja, i nastavnici, i đaci i učitelji, i roditelji i doktori i pacijenti, i građani i seljaci. Svi smo žrtve nasilja, a najveća žrtva nasilja je ovaj naš grad. Svi smo svesni da se u ovoj zemlji niko ne bavi suštinom, niko se ne bavi sadržajem, uzrocima… Svi se bave samo formom. A gde je uzrok svih ovih zala , ko se bavi njima – pa niko. Niko jer su oni uzrok toga. Oni su uzrok svih zala, zato ljudi skinite maske sa očiju, pokažite se, pokažite da se ne plašimo, da smo jedinstveni i da smo slobodni. Hajde da konačno budemo oni Apoloni koji će preko ovog valjevskog neba posle decenija i decenija konačno u ovaj grad i u ovu zemlju doneti sunce.”

Lukić je pročitao zahteve “Protesta protiv nasilja: Smena članova REM-a, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hapy, ukidanje rijalitija i drugih programa koji promovišu nasilje, gašenje tabloida koji propagiraju nasilje, ostavka ministra policije i načelnika BIE.

Advokatica Jana Aćimović Planojević zapitala je prisutne: “Da li osećate ovaj tektonski poremećaj društva koji nas je zadesio. Da li osećate njegove svakodnevne udare. Da li možete da trpite slom svih vrednosti koji nam svakodnevno oduzima dostojanstvo. Da li možete da trpite nasilje, nasilje nad istinom, nasilje nad strukom, nasilje nad institucijama, moralom, kulturom, medijima. Nasilje nad obrazovanjem, pravdom, poštenjem. Nasilje nad zdravim razumom. Ovde smo da kažemo “Ne nasilju”. Tišina polako prestaje. Čuje se glas koji donosi nadu, čuje se glas zdrave Srbije. Budi se ponos u svakom od nas. Ponos na ono što jesmo i što treba da budemo- slobodni građani u slobodnoj demokratskoj pravoj državi. Nismo vaspitavani da budemo podanici bezumlja i nasilja. Nismo se obrazovali da nam nestručni kroje profesionalne karijere i vode zemlju. Ne vaspitavamo i ne školujemo svoju decu da bi što pre pobegla odavde. Ovde smo da ostanemo“.

Nakon održanih govora prisutni su se uputili u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama, a predsednik Udruženja građana Valjevski pokret otpora Branko Ivković u izjavi za naš portal rekao je:

“Ponosan sam na sve građane našeg grada koji su danas bili na Gradskom trgu. Svi zajedno rekli smo jedno veliko NE nasilju. Iduće nedelje nastavićemo sa protestima jes smo svi svesni da nema nazad”.