24/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • POKS Valjevo protiv jedinstvene opozicione liste i protesta
POKS-kruna-logo-vinjeta-prenosi-objektiva.rs-iz-Valjeva

POKS Valjevo protiv jedinstvene opozicione liste i protesta

Autor 15/06/2023

U najnovijem obraćanju, POKS Valjevo navodi da im je neprihvatljiva jedinstvena lista svih opozicionih grupacija i da odbacuju ideju o zajedničkim protestima jer: “masovni protesti u Beogradu krenuli zbog problema koji su se desili u Beogradu“.

“Verovatno ste čuli da se već nekoliko nedelja održavaju konsultativni sastanci kako bi se utvrdilo oko kojih pitanja je moguća i kakva saradnja opozicije u Valjevu. Na četri sastanka je učestvovalo desetak, uglavnom stranaka koje nisu parlamentarne u Valjevu ali su skoro sve parlamentarne u Skupštini Srbije. Predstavnici POKS Valjevo učestvovali su na tri takva sastanka.

Bilo je raznih inicijativa od toga da se pravi jedinstvena lista na budućim lokalnim izborima do toga da se organizuju protesti u Valjevu kao podrška protestima u Beogradu pa do toga da se dogovori tehnička saradnja u kontroli izbora, postigne dogovor o međusobnom uvažavanju i nenapadanji, solidarnosti u slučaju pritiska ili napada na neku organizaciju, zajedničkih izjava ili saopštenja.

Naša stranka, Gradski odbor POKS Valjevo je za sada prihvatila:

  1. Dogovor o međusobnom uvažavanju i nenapadanju, jer princip našeg delovanja je da ne napadamo bilo kog učesnika u javnom i političkom životu Valjeva. Mi tražimo podršku za naše lokalne programe i kadrove koji imaju kvalitet i kvalifikacije da taj program predstave i odbrane pred medijima i građanima. Znači, pozitivna kampanja.
  1. Prihvatili smo kao racionalno i korisno udruživanje oko buduće kontrole izbornog procesa. Svima je u interesu da rezultati izbora budu prihvaćeni od svih učesnika i svima je u interesu da glasači budu sigurni da njihov glas nije zloupotrebljen.
  1. Prihvatili smo i dogovor o međusobnom pomaganju i solidarnosti ukoliko neka od stranaka opozicije bude trpela pritiske i napade u nekoj prljavoj kampanji. Verujemo da na lokalu moramo voditi računa da su u različitim političkim grupacijama naši rođaci, komšije, kumovi i prijatelji. Ni jedna grupacija nije neprijateljska i treba težiti dostojanstvenoj, tolerantnoj i gospodstvenoj komunikaciji i raspravama kako se ne bi proizvele nepotrebne podele među onima koji su sugrađani.

Za nas je apsolutnao neprihvatljiva jedinstvena lista svih opozicionih grupacija. To se neće menjati do izbora. Mi smo za programske koalicije. Smatramo da ne treba zbunjivati birače. POKS već dve godine ima izvanrednu saradnju sa NDSS Miloša Jovanovića na nivou Kolubarskog okruga a posebno u Valjevu u okviru Srpske koalicije NADA”, pored ostalog navedeno je u saopštenju, uz obrazloženje: “Ako budemo širili koaliciju, to će biti dalje programsko udruživanje. Za sada širi se saradnja na DVERI i neka udruženja građana i pokrete koji podržavaju naše programe za Valjevo.

Ideju o zajedničkim protestima smo odbacili jer su masovni protesti u Beogradu krenuli zbog problema koji su se desili u Beogradu. Verujemo da će se tamo i rešiti. Tako je najbolje i jedino moguće što se nas iz POKS Valjevo tiče. Naša strategija ne podrazumeva bilo koji oblik delovanja koji će deliti i sukobljavati građane Valjeva. Mi ćemo, kao i do sada, delovati na sabiranju i traženju rešenja sa pojedincima, grupama, udruženjima i strankama oko najbitnijih pitanja za sve građane koji žele napredak Valjeva u svakom smislu”, navedeno je u saopštenju GrO POKS Valjevo.