13/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Održan šesti skup modelara na aerodromu u Divcima

Održan šesti skup modelara na aerodromu u Divcima

Autor 02/07/2023

Zbog loših vremenskih uslova dva puta odlagani šesti po redu skup modelara održan je juče u Divcima.

Čini se da je vreme učinilo svoje, pa je juče bilo 20 posada iz cele Srbije, što je primetno manje nego ranijih godina, ali je odlična organizacija Aero kluba Valjevo učinila da trodnevni programi i različiti sadržaji privuku veliki broj radoznalih ali i ljubitelja modelarstva i visina.

Modelari na aerodromu u Divcima

“Ovaj skup smo dva puta otkazivali jer je tradicija da se održava u maju, ali izgleda da nam opet vreme nije naklonjeno, što svakako utiče na broj modelara. Ipak, ima interesovanja i među modelarima i među publikom. Ovogodišnju manifestaciju smo povezali sa festivalom umetnosti i kulture i muzike čiji je naziv Divstock. U ove tri večeri nastupalo je 10-tak grupa iz Valjeva, Beograda i drugih mesta”, saznali smo od Predraga Miloševića, člana uprave Aero kluba Valjevo.

Milošević je još dodao: “Aero klub Valjevo je nastavio sa jedriličarskim obukama i ove godine. Novih šest polaznika je poleteo pre desetak dana i sada su na pola praktične obuke, jer smo teoretski deo već završili u maju mesecu. Od novih šest kandidata jedan je iz Vršca, dvoje su iz Beograda, a troje iz Valjeva. Najmlađi jedriličar ima 14 godina, i zanimljivo je da su pretežno mladi što je dobro. Ima velikog interesovanja za ovu školu pa ćemo nakon ove grupe i njihovog polaganja imati još jednu grupu jedriličara, a potom sledi usavršavanje postojećih pilota i polaganje za dozvolu još desetak novih.”

Marko Milojković- najmlađi polaznik jedriličarske obuke

Marko Milojković iz Vršca ima 14 godina i jedan je od polaznika škole jedriličarstva. Marko nam je rekao: “Ja sam u prvom modelu poleteo sa četiri godine sa svojim ocem, tata me je uvukao u sve ovo i u avijaciju uopšte. On je hteo da bude pilot ali ne može sve da se ostvari. Nadam se da će se moji snovi ostvariti. Imam sve izglede za to. Imam dosta drugara u avijaciji, dosta drugara iz škole čiji su roditelji piloti…Ja se u letu osećam lepo, nema straha. Prvi let je nešto najlepše što može da se doživi u životu, osećaje je neverovatan. Onaj momenat kada vidite sve, i Divčibare i Valjevo i Mionicu, Lajkovac…baš sve. Moja rekordna visina je 1.170 metara, ali može se i više”.

Koncertni program privukao je dosta publike iz Valjeva.