22/07/2024
Najnovije vesti
Nebojša Neša Tadić FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs vesti Valjevo

Nebojša Tadić napustio SNS

Autor 01/07/2023

Na jučerašnjoj Skupštini grada Valjeva, Nebojša Tadić, odbornik SNS-a obavestio je skupštinu i odbornike da napušta vladajuću partiju.

Tadić je kao odbornik SPAS-a u skupštinske klupe ušao na poslednjim izborima, a nakon spajanja ove dve partije delovao kao odbornik SNS-a. Napuštanjem vladajuće partije on je podneo ostavke na sve funkcije koje je imao do sada, a ubuduće će nastupati kao samostalni odbornik.

Obraćanje Nebojše Tadića na jučerašnjoj skupštini Grada prenosimo u celini.

“Pre tri dana, u utorak 27. juna, podneo sam Gradskom odboru Srpske napredne stranke Zahtev za brisanje iz evidencije članstva. U mojoj ruci su overene kopije tog Zahteva. Istog dana sam obavestio Predsednika ove naše Skupštine da podnosim ostavku na sve funkcije u odborima, komisijama i telima Skupštine Valjeva. Pre svega to se odnosi na mesto predsednika Anketnog odbora za utvrđivanje istine o masovnim stratištima i devet masovnih grobnica nevino pobijenih civila nakon završetka Drugog svetskog rata. Takođe sam toga dana obavestio Odbornički klub SNS da istupam iz njihovog kluba i da ću na dalje, to znači već od danas, nastupati kao nezavisni, odnosno samostalni odbornik u Skupštini Valjeva.

Pošto nemam neke suštinske primedbe na to kako je Gradonačelnik Gojković sa najbližim saradnicima do sada vodio računa o razvoju grada i raspodeli budžeta, naglašavam da ću u budućnosti, do kraja mandata ove Skupštine, uvek podržati predloge koji su u interesu građana i korisnika gradskog budžeta.

Moje buduće delovanje u ovoj Skupštini i van nje u javnosti i na političkoj sceni Valjeva neće biti usmereno protiv bilo koga. Delovaću isključivo na širenju svojih uverenja i u korist  političke organizacije kroz koju ću u budućnosti delovati. Znam da već postoje razne špekulacije oko toga zašto sam napustio članstvo u Srpskoj naprednoj stranci. Znam da postoje mnogi koji su neobavešteni, a zlonamerni i koji već imaju odgovore zašto sam se odlučio na ovaj korak. 
Zato ću sada ovde pred vama i medijima saopštiti ono što sam napisao i Gradskom odboru SNS Valjevo prilikom podnošenja Zahteva za brisanje iz njihovog članstva.

Prvi razlog je višemesečna opstrukcija Komisije za spomenike, odnosno njenog predsednik Miroljuba Ivanovića, da se realizuje plan iza koga je stao Grad Valjevo svojim odlukama, formiranjem Anketnog odbora, dodeljivanjem budžeta, da se na devet mesta masovnih grobnica postave kamene table i da to više ne zovemo pasijim grobljima. Da se na kamenu ukleše poruka koja će povratiti dostojanstvo nevinim žrtvama, a njihovim porodicama povratiti mir posle više od sedam decenija.

Da se na tim mestima održe opela i zapale sveće. O tome su postignuti dogovori sa Vladikom Isihijem. Takođe, dogovoreno je da se u centru grada na nekom prigodnom mestu podigne spomenik tim žrtvama posleratnog terora tadašnjih državnih institucija. Sve to je preko potrebno, jer jedino istinom možemo doći do pomirenja. Naša crkva nas uči da bez ispovedanja i iskrenog pokajanja nema ni oproštaja grehova. Neki ljudi u našem gradu, pa i predsednik Komisije Ivanović, veruju da će širenjem laži posejanih posle učinjenog zločina od 1944. do 1946. biti sve završeno. Svesno ili nesvesno ne samo da čine novi greh već i ozbiljno krivično delo prikrivanja zločina. To je posebno ozbiljno krivično delo, jer se radi o ratnom zločinu koji nikada i nigde ne zastareva.

Shvatio sam da je opstrukcija toliko jaka i organizovana iz nekih nevidljivih i mračnih valjevskih krugova da taj plemeniti pokušaj u ovom trenutku nije moguće sprovesti. Jasno je da oni koji sedam decenija žive na lažima posejanim od strane jugoslovenskih komunista uvezenim u Valjevo i dalje žele da parazitiraju šireći mržnju i podele u našem gradu. Besmisleno je da budem u članstvu stranke koja ima sve poluge vlasti u svojim rukama, ne samo u Valjevu, nego i u Beogradu, a da nije spremna da izvrši jednu ovakvu, svima potrebnu reformu. Bilo bi krajnje nedostojanstveno sa moje strane da se ne povučem i da ne objasnim razloge zbog kojih je sve zaustavljeno. Ako se ne povučem  omogućio bih  onima  koji sve zaustavljaju, da još i šire laži odnosno perverzne konstrukcije da je koren problema u mojoj nesposobnosti.

Kako bi sve bilo isterano na čistinu, povukao sam se i ostavljam mogućnost Srpskoj naprednoj stranci da zaduži nekoga ko će dovršiti posao koji je potpuno pripremljen. Ako završe posao ja ću im iskreno čestitati. Ako ne završe posao razotkriće se pokušaj velike obmane građana. Moje kućno i porodično vaspitanje, moja nacionalna odgovornost i moja politička uverenja koja su nacionalno demokratska i državotvorna mi ne dozvoljavaju da kalkulišem i ovako nešto trpim. Nema te cene ili ličnog dobitka koji bi me skrenuo sa ovakvog puta. Rekoh i spasih dušu! Drugi, ne manje bitan razlog za napuštanje članstva SNS je odluka Gradskog odbora da na predstojećim Lokalnim izborima nastupa u čvrstom predizbornom savezu sa SPS-om. 

Moja profesionalna saznanja, moji politički kontakti u Valjevu i Beogradu, zdrava logika i očigledne  tendencije, jer Valjevo je mali grad po broju stanovnika, ali veliki po istoriji, pa i onoj političkoj, mi jasno pokazuju da ne samo da će se desiti taj čvrsti predizborni zagrljaj sa SPS već i da će SPS preuzeti vodeću ulogu u tom savezu. Kako ideološkom i strategijskom, tako i kadrovskom.
Kada sam posle dužeg razmišljanja i pregovora sa Gradskim odborom SNS Valjevo doneo odluku da se učlanim u SNS odlučila su dva razloga. Prvi je što u Valjevu SNS nije posle izbora pravila koaliciju sa SPS. Drugi je što sam prateći nastupe Aleksandra Vučića stekao utisak da on vodi državu i SNS kao nacionalni demokrata spreman da bez kompromisa povrati naš nacionalni identitet  i dostojanstvo srpskom narodu koje je pogaženo višedecenijskom vladavinom jugoslovenskih komunista u Srbiji pa i u Valjevu. Verovao sam da Gradski odbor SNS u Valjevu ima sve predispozicije i takvu većinu da može da pokrene povratak istinskog karaktera Valjeva. Valjeva koje je sedamdeset godina predstavljano kao jugoslovenska komunistička spavaonica, a ne najvažniji, najsrpskiji i  najdržavotvorniji grad u Srbiji.

Da će se do kraja sprovesti proces obnove građanskog društva koje je Valjevo izgradilo još u devetnaestom veku. Da će se pokrenuti obnova teško kažnjenih, zapuštenih i ispražnjenih valjevskih sela. Da će proizvodnja u selima, uz turizam, zaštitu Krušika i razvoj malih i srednjih domaćih porodičnih preduzeća, biti osnova valjevske privrede iz koje će se puniti budžet našeg grada. Sve kako bi bila obezbeđena dugoročna sigurnost, stabilnost i napredak svake valjevske porodice. Dogovor sa SPS-om je nastavak pogubnog plana „bez plana“ i trčanja za kratkoročnim efektima. Kao udaranje prutom po vodi gde vlast ubira dnevno političke poene, kao kod otvaranje novih stranih fabrika. U takvom konceptu pravi dobitnici su oni koji u mutnom nastavljaju sa brzim punjenjem džepova onako  kako to rade punih sedam decenija. Čuvaju taj nezvanični sistem koji je čvrst, nemilosrdan i koji drži zarobljene sve potencijale Valjeva i valjevaca ali njima omogućuje da  bogato žive od „ poslova sa državom“ i na teret svih građana Valjeva. 

Kripto (prikriveni) komunisti koji su se rasporedili ne samo u SPSu već i u SNSu ali i u nekim opozicionim strankama i koji su sedam decenija lomili i danas lome kičmu Valjevu, ne mogu Valjevu uspraviti kičmu. Naprotiv! Ako dobiju priliku, polomiće je do kraja. Poslednje dve decenije nas uče da sve negativno što rade neprijatelji Srbije rade isključivo preko te „političke strukture“. Nema tog zla koje neće prihvatiti i uraditi sa našim neprijateljima protiv interesa Srbije i Valjeva da bi zadržali mogućnost da rade sve što su radili i da bi živeli kako su ih naučili Tito, Jovo Kapičić i Draža Marković.
Da zaključim, nemam problem i nesporazum sa Gradonačelnikom i ovom Skupštinom.

Nema razmimoilaženja sa vama po bitnim pitanjima iz vaše nadležnosti, pa ćemo sarađivati kao i do sada. Ostavke koje sam podneo na funkcije u Skupštini su normalan sled poteza posle napuštanja članstva u SNS. Pojavila su se suštinska, ideološka i strateška razmimoilaženja sa Gradskim odborom SNS. Da sam hteo saradnju sa SPS, sarađivao bih sa njima bez posredovanja SNS.
Na ovim principima koje sam ovde danas saopštio kao i na osnovu svih programskih ideja koje sam javno saoptio u prethodne tri godine nastaviću svoje političko delovanje.

Zaključio sam da je to u ovom trenutku nemoguće kroz Srpsku naprednu stranku. Brzo ću obavestiti javnost kroz koju formu i organizaciju će to biti.
Sarađivaću sa svakim pojedincem, grupom, udruženjem, pokretom i strankama koji se drže principa da je Valjevo na prvom mestu i koji veruju u vaskrsenje karaktera Valjeva, kako su ga vekovima gradili naši slavni dedovi. Za Valjevo, do pobede”, rekao je Nebojša Tadić, nakon napuštanja redova vladajućeg SNS, sada samostalni odbornik u lokalnom parlamentu.