13/07/2024
Najnovije vesti
prva-valjevska-biciklijada-u-21.-veku-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Održana prva “Valjevska biciklijada” u XXI veku

Autor 04/10/2023

Grad Valjevo, Ustanova za fizičku kulturu „Valis“ Valjevo i BK „Sputnjik MET“ iz Valjeva, organizacijom prve „Valjevske biciklijade“ u ovom veku, ispisali su nove stranice biciklističke priče u gradu na Kolubari.

Tereni Sportsko – rekreativnog centra „Petnica“ 30. septembra ugostili su brojne zaljubljenike u vožnju na dva točka povodom održavanja prve „Valjevske biciklijade 2023“. Manifestacija je organizovana radi ukazivanja na benefite bavljenja sportom i zdravog načina života.

Tom prilikom, biciklizam je promovisan kao sportska disciplina pogodna za rekreaciju, vežbanje, takmičenje, sticanje novih poznanstava, druženje i stvaranje dobrih životnih navika.

U programu zajedničke vožnje, „puž trke“ i „najbržeg kruga“ učestvovali su biciklisti BK „Sputnjik MET“, kao i ljubitelji biciklizma koji se ovom plemenitom disciplinom bave rekreativno. Na travnatom terenu najlepše krugove izvezli su devojčice i dečaci sa svojim roditeljima i prijateljima.

Nakon priprema, zajedničkom vožnjom počeo je sportski segment. Biciklisti valjevskog uspešnog kluba “Sputnjik Met” demonstrirali su pravila grupne vožnje, savladavanje krivina i osnove ponašanja biciklista tokom vožnje u grupi.

Potom je na red došla takozvana „puž trka“, u kojoj su na zadatoj deonici pobedu osvojili najsporiji biciklisti i na kojoj je pravi izazov u stvari bilo pravilno održavanje ravnoteže na bicikli. Pošto je upravo za „puž trku“ vladalo najveće interesovanje prisutnih, ona je bila podeljena na tri uzrasne kategorije i četvrtu, finalnu, vožnju svih biciklista.

Mladi biciklisti uspešno su pokazali svoju veštinu vožnje odvezavši i poslednji krug, simbolično nazvan najbržim krugom, nakon kojeg su svim prisutnima dodeljene zahvalnice na učešću „Valjevskoj biciklijadi“, dok su najuspešnijima u „puž trci“ i „najbržem krugu“ dodeljene diplome i simbolične nagrade.

Druženje je u dobrom duhu nastavljeno i nakon zvaničnog dela manifestacije, što još jednom dokazuje da biciklizam ne gradi samo snagu, izdržljivost i takmičarski duh, već iskrena, topla i snažna prijateljstva.