28/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • ODRŽANA RADIONICA “LETEĆI RAZRED” POSVEĆENA PROFESORU FILIPOVIĆU
Leteci-razred-u-Tehnickoj-skoli-program-posvecen-profesoru-Zivoti-Filipovicu-odrzan-06-juna-2022-Dusica-Rajevac-i-Ivana-Vujic Valjevo Objektiva.rs

ODRŽANA RADIONICA “LETEĆI RAZRED” POSVEĆENA PROFESORU FILIPOVIĆU

Autor 07/06/2022

Održana je radionica “Leteći razred”, koju priređuju u čast profesora Živote Filipovića, svake godine 6. juna, u Tehničkoj školi u Valjevu.

“Leteći razred” svake godine organizuje profesorka nemačkog jezika, Dušica Rajevac. Tema ovogodišnje radionice bili su grafiti iz profesorove knjige “Nemački grafiti” u kojoj je, pored ostalog, napisao:

Da sam grafite zapisivao i direktno sa Berlinskog zida, istina je. Kada sam se poslednji put našao kraj zida, bio sam, znajući kako je sumorno delovao prilikom prvih viđenja, začuđen, pa i zadivljen njegovim šarenilom. A onda je naišao carinik sa psom i upozorio me da ipak nije uputno prilaziti zidu, a pogotovo pisati po njemu, jer građevina je, veli, vlasništvo istočne nemačke države i ova zbog silnih grafita sa zapadne strane može da podnese zahtev za odštetu. U međuvremenu su tu čvrstu građevinu nenadano brzo srušili pre nego što su joj i istočnu stranu išvrljali. I sada je, valjda, sve jasno!

“Gott denkt in den Genies, träumt in den Dichtern und schläft in der übrigen Menschheit.”

(“Bog misli u genijima, sanja u pesnicima i spava u ostatku čovečanstva.”)

Takođe, profesor Filipović je pisao i aforizme. Pojedini su prevedeni na nemački i objavljeni u tamošnjim časopisima i knjigama, a zastupljen je i u antologiji srpskih aforizama “Vrag i šala” objavljenoj i u Rusiji.

U kabinetu nemačkog jezika je uređen kutak, koji podseća na profesorovu radnu sobu, okruženje ispunjeno brojnim knjigama, koje su sada, zahvaljujući profesorovoj sestri, Katarini Petrović, u kabinetima stranih jezika, nemačkog i engleskog, u srednjoj Tehničkoj u Valjevu.

Učesnici su pogledali i prezentaciju o profesorovom životu i stvaralaštvu, kao i kratak film o Berlinskom zidu. Radi očuvanju uspomene na rad i stvaralaštvo počivšeg profesora Živote Filipovića, učenicima valjevske Tehničke, pridružili su se i đaci Medicinske škole sa svojom profesorkom nemačkog jezika, Ivanom Vujić.