06/12/2023
Najnovije vesti
Dr Milan Obradović profesor fizike predavanje u Hramu Hristovog Vaskrsenja 1. aprila 2022. u Valjevu Objektiva.rs foto Dragan Krunić FOTO

ODRŽANO PREDAVANJE O TEHNOLOGIJI – SVRSISHODNA POMOĆ ILI IDEOPOKLONSTVO

Autor 06/04/2022

U okviru ciklusa tribina “Pravoslavlje i mladi” u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Valjevu profesor fizike, dr Milan Obradović, održao je predavanje “Tehnologija – naš novi idol” navodeći benefite, ali i loše strane sve prisutnijih tehnoloških sredstava.

Dr Milan Obradović, obrazlažući svoj stav, naveo je primer da je u periodu pandemije mogućnost nastave na daljinu pozitivan aspekt. Međutim upozorava da “znanje nije na Internetu” a zbog previše vremena izdvojenog za društvene mreže, deca sve manje čitaju, pojedinci razvijaju osećaj samodovoljnost, čak sebičnosti.

Citirajući reči Svetog Apostola Pavla: “Sve mi je dozvoljeno, ali ne dam da išta ovlada mnome,” dr Obradović kaže: “Tehnologija dobija status idola, a idol je sve što zauzima mesto Bogu.“ Umesto zaključka, citirao je Nikolu Teslu: “Treba činiti dobro do iznemoglosti, do granica gluposti… Treba, uprkos svima i uprkos svemu, činiti – dobro“.

Sa blagoslovom i u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa valjevskog, Isihija, veliki broj zainteresovanih u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Valjevu, pratio je još jedno interesantno predavanje u okviru ciklusa tribina “Pravoslavlje i mladi” čiji je urednik jerej, Dejan Tripković.