13/06/2024
Najnovije vesti

SJAJAN KONCERT KUD KOSTA ABRAŠEVIĆ

Autor 05/04/2022

Nakon dužeg vremena prouzrokovane pandemijom Covid-19, sinoć su se valjevskoj publici predstavili članovi KUD “Kosta Abrašević” iz Valjeva.

Prepuna sala Centra za kulturu bila je odgovor i dokaz da je publika željna ovakvih događaja. Mada, rukovodstvo ovog društva i u jeku panedmije je organizovalo on-line koncert u Kulturnom centru u Mionici u saradnji sa svojim dugogodišnjim prijateljima – KUD Abrašević iz Pančeva.

Da se vratimo na sinoćni koncert. “Igrom za velikane” naglašeno je da je to svojevrsni omaž za Mikija Jevremovića i Gorana Mitrovića. O Mikiju se sve zna. Proneo je ime Valjeva širom sveta, preminuo je nakon kraće bolesti 2017 godine, dok ime Gorana Mitrovića, člana ansambla Kolo, bolje poznaju folklorski krugovi. Svojevremeno je bio velika podrška valjevskom Abraševiću, od 2014 godine radio je u KUD Abrašević iz Pančeva kao umetnički direktor. Goran je izgubio bitku sa virusom krajem 2021 godine, a iza njega su ostale brojne koreografije koje su ga stavile na stranicu večnih srpskog folklora.

Gosti koncerta bili su Zoran Jevremović, KUD Abrašević iz Pančeva, hor pri hramu Vaskrsenja Hristovog, kamerni hor Emanuil i dečji crkveni hor Emanuil. Zoran je otpevao dve Mikijeve pesme- Pijem i Lihnidu, pesme uz koje su Abraševićevi igrači uvek igrali na njegovim koncertima.

U čast Gorana Mitrovića folklorci oba društva odigrali su finale koje je postavio u ovim društvima.

Kraj koncerta obeležilo je prezentovanje dve nove koreografije- Gnjilane, koju je umetnički priredio Vlada Spasojević i Prizren Dejana Zvečanca. Ove dve koreografije su pripremni deo koncerta Zaveštanje (II deo).

Preko dva sata odlične igre, sjajnih nastupa solista, burni aplauzi zadovoljne publike i osmesi na licima igrača i publike dokaz su da su članovi KUD “Kosta Abrašević” nastavili dobro trasiranim putem. Čekamo sa nestrpljenjem novo “Zaveštanje”.