30/09/2023
Najnovije vesti
Hram Pokrova Presvete Bogorodice Valjevo promocija knjige o vladici Nikolaju Velimiroviću april 2022.

ODRŽANO PREDSTAVLJANJE KNJIGE O VLADICI NIKOLAJU ARHIMANDRITA JOVANA RADOSAVLJEVIĆA

Autor 29/04/2022

Radio Istočnik Eparhije valjevske počeo je proslavljanje u navečerje praznika Živonosni Istočnik. Tim povodom, sinoć je u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice održana promocija knjige “O Vladici Nikolaju – Izabrani tekstovi istaknutih poštovalaca o Svetom Vladici i njegovom delu“, koje je priredio počivši arhimandrit Jovan Radosavljević.

Hram Pokrova Presvete Bogorodice bio je mali da primi sve one koji su želeli da čuju kazivanja protosinđela Germana, igumana manastira Rača i protoprezvitera Vladana Simića, sekretara Eparhije bačke, koji su sa puno ljubavi i poštovanja govorili o radu arhimandrita Jovana, neretko nazvanog i živom enciklopedijom ili hroničarem svoga vremena.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop valjevski, Gospodin Isihije, pri uvodnom obraćanju istakao je da je arhimandrit Jovan nesumnjivo jedan od najpozvanijih da svedoči o liku i delu Svetog Nikolaja.

Prisutnima se obratio i protonamesnik Slobodan Aleksić, glavni i odgovorni urednik radija Istočnik: “Ovo je nastavak sabranja iz 2014. godine kada je na ovom mestu arhimandrit Jovan predstavljao CD Molitve na jezeru – Svetog Vladike Nikolaja“, rekao je na početku predstavljanja knjige O Vladici Nikolaju, urednik radija Istočnik protonamesnik Slobodan Aleksić, dodajući da je pred publikom kapitalno delo.

Arhimandrit Jovan bio je ispovednik, stradalnik i bogoslov izvanrednog znanja, savremenik mnogih znamenitih ličnosti, ali i nadahnuće i putokaz na njihovim bogotražiteljskim putevima, na šta je podsetio Episkop Isihije: “Kraj njega su stasavali vrsni teolozi i učitelji Crkve“, dodao je valjevski arhijerej, posebno pominjući Episkopa novosadskog i bačkog Irineja, kome je arhimandrit Jovan više od pola veka bio duhovni otac.

Protosinđel German, iguman manastira Rača, poznavao je arhimandrita Jovana dvadeset godina. Svedoči da su paralelno prikupljali građu za sedam – osam knjiga, te da tek u budućnosti treba da se vide veličina, značaj i korist oca Jovana za Srpsku crkvu. Nosio je duh Svetog Nikolaja i nasledio u svojoj ličnosti najlepše ljudske osobine i zato je šteta što nije mogao da progovori o svom delu jer je, do nedavno, bio poslednji živi savremenik Svetog Nikolaja. “Arhimandrit Jovan je svet čovek jer nije osuđivao“, zaključio je otac German.

Da je otac Jovan imao stalno potrebu da govori o Svetom Nikolaju, svedoči protoprezviter Vladan Simić, sekretar Eparhije bačke, koji smatra da je knjiga nastala kako bi se sprečila pogrešna tumačenja i nakaradne interpretacije koje bi bacile ljagu na lik Svetog Nikolaja. Zato misli da delo arhimandrita Jovana treba da stoji uz Sabrana dela lelićkog zlatousta u svakoj kućnoj biblioteci. Eparhija bačka će mu se odužiti legatom u okviru svoje biblioteke koja će pobrojati svih 46 knjiga koliko je napisao arhimandrit Jovan, kao i njegove lične stvari. Otac Jovan bio je dugogogodišnji ispovednik sveštenoslužiteljima Eparhije bačke, ali je posebno važan za Episkopa Irineja, jer je on “monah koje je Vladiku Irineja naučio da se moli Bogu i koji ga je priveo Prepodobnom Justinu”.

Eparhija valjevska će ove godine obeležiti tri jubileja u pogledu Svetog Nikolaja: 140 godina od rođenja, 65 godina od upokojenja i 30 godina od prenosa njegovih moštiju iz Libertivila u Lelić.

Predstavljanje knjige arhimandrita Jovana o Svetom Vladici Nikolaju je početak programa, uz obeležavanje 400 godina od freskopisa manastira Pustinja. Tim povodom je Episkop Isihije darovao ikone Svetog Jovana Krstitelja igumanu Germanu i svešteniku Vladanu.

Putem video – bima glumac Nenad Jezdić, čitao je životopis arhimandrita Jovana, kao i odlomke iz njegove knjige, dok su u muzičkom delu programa nastupili Dečji crkveni hor “Emanuil” sa dirigentom, Vanjom Urošević i frulaš, Marko Džambasović, s obzirom da se Sveti Vladika Nikolaj nije odvajao od dvojnice i frule. Program je vodio Marko Todorović.

tekst i foto Radio Istočnik Eparhije valjevske