25/05/2024
Najnovije vesti

ODSTRELJEN VUK U SUVODANJU

Autor 02/03/2023

Lovci Lovne jedinice “Ilija Birčanin” sa Stava u utorak su uspeli da, nakon petočasovne potere, ustrele vuka u selu Suvodanje, zaseok Veleš.

Mi smo u nedelju 26. februara imali hajku na vukove u kojoj je bilo preko 60 lovaca, ali je ona prošla neuspešno. Znali smo da ima vukova u blizini, ali nismo imali sreće u lovu ponajviše zbog toga što je vuk veoma inteligentna životinja. U utorak su se javili Milenko Birčanin i Borivoj i Milan Bogićević koji su u jutarnjim satima locirali čopor od šest vukova. Nakon dobijene dozvole od nadležnih institucija za lov s obzirom da je bio radni dan, nas sedam lovaca smo uz lovce koji su locirali čopor krenuli u pravu poteru. Proveli smo na planini pet sati i oko 15 sati Slobodan Đurđević je uspeo da ustreli jednog mladog vuka. Procenjujemo da je star dve godine. Inače, čopor se brzo razdvojio što je otežalo lov, ali se na kraju ipak posrećilo“, rekao nam je Novak Raković, jedan od lovaca Lovne jedinice “Ilija Birčanin”.

Slobodan Đurđević, lovac Lovne jedinice “Ilija Birčanin”- Stave

Vukovi nanose velike štete u ovim selima. Ove zime zabeležana su dva napada vukova na stada u dva domaćinstva. Prethodno, vuk je ustreljen u hajci 2018. godine. Zabeležen je i slučaj iz juna meseca 2021. godine, kada je čobanin, inače lovac, čuvajući ovce ubio vuka koji je, po danu, napao stado.