19/04/2024
Najnovije vesti
Vandalizovan-01-03-2024-Spomenik-borcima-revolucije-na-vrdu-Vidrak-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Oskrnavljen spomenik na Vidraku iznad Valjeva

Autor 02/03/2024

Nepristojnim simbolima, zatim krstom sa četiri slova s i potpisom “vojvode” išarani su spomen ploča i postament Spomenika borcima revolucije na brdu Vidrak iznad Valjeva.

Spomenik borcima revolucije na Vidraku iznad Valjeva u više narata bivao je na meti vandalskog uništavanja šaranjem raznih simbola i ispisivanja grafita raznovrsnih sadržaja. Čak se događalo da je bivao oštećen, ne samo postament, već i statua visoka 16 metara. Zbog toga je nadležni Zavod za zaštitu spomenika svojevremeno instalirao video – nadzor, koji je jedno vreme funkcionisao, pre nego je uništen.

Nakon prethodnog skrnavljenja spomenika okupila se grupa Valjevaca koji su očistili spomenik i kamenu spomen – ploču na kojoj je natpis: “Partizanima, komunistima, partizanima, svima koji padoše u borbi protiv fašističkih porobljivača i izdajnika naroda 1941 – 1945. Da Jugoslavijom koračaju samo slobodni, da nastane novi svet oni se junaštvom i socijalističkim idealima uspraviše u vekove.”

Na meti najnovijeg skrnavljenja, pored postamenta, našla se i spomen – ploča na kojoj su iscrtali neprimereni simboli, kao i krst sa četiri slova s i potpis “vojvode”.

Podsećamo, Spomenik borcima revolucije na brdu Vidrak iznad Valjeva, delo vajara Vojina Bakića, otkriven je 23. oktobra 1960. godine. Spomenik kulture je urađen na osnovu fotografije snimljene pred pogubljenje narodnog heroja Stjepana Steve Filipovića,  22. maja 1942. godine, koju u UN čuvaju kao simbol borbe za oslobađanje od  fašizma. Fotografija je i na naslovnoj strani knjige “Poruka ispod vešala” novinara Zorana Joksimovića.

Decenijama je prostor bio održavan sa rasvetom i uređenim stepeništem. Na ulazu, pored parkinga i biletarnice, bila je i suvenirnica sa pomoćnim javnim objektom. Organizovane posete su bivale svakodnevne.

S obzirom da su u neposrednoj blizini humke, zajedničke grobnice boraca, stradalih i preminulih od tifusa, kao i očuvani spomenici lekara iz Velikog rata, očigledno je da celokupan prostor treba revitalizovati radi očuvanja celokupne istorije i negovanja kulture sećanja na sve borce za oslobođenje valjevskog kraja i Srbije.