17/04/2024
Najnovije vesti
TO Valjevo PSS planinarski putevi E7 Objektiva.rs Valjevo

OTVARANJE PLANINARSKIH I PEŠAČKIH STAZA NA VALJEVSKIM PLANINAMA

Autor 12/08/2022

Komisija za planinarske terene Planinarskog saveza Srvije (PSS) i klubovi PK Povlen, PSD Magleš i PSK Pobeda, otvaraju planinarske i pešačke staze, nakon završetka projekta “Uređenje planinarskih i pešačkih staza na Valjevskim planinama”, konkretno deonice Evropskog pešačkog puta E7 i planinarske staze “Klisura reke Gradac” (3-34-1).

Program je planiran za subotu, 13. avgust. Okupljanje je, od 9 i 30 do 10 i 30, ispred Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u Valjevu, dok je centralni program kod “River bara” u 11 časova.

Za posetioce su pripremljene dve promotivne pešačke aktivnosti nakon programa otvaranja, oko 11 sati i 50 minuta, od River bara. Zainteresovani imaju priliku da pređu stazu dugu 16 km, od “River bara” do izvora reke Gradac uz povratak na polazište, ili da idu u kraću šetnju stazom od devet kilometara, od kafea “River bar” do konjičkog kluba “Harmonija” i natrag. Zainteresovani se mogu javljati Draganu Panteliću na telefonski broj 065 2894 577.

UREĐENJE STAZA U VALJEVSKOM KRAJU NA EVROPSKOM PLANINARSKOM PUTU E7 KROZ SRBIJU

Planinarski Savez Srbije (PSS), uz finasijsku podršku Programa UN za razvoj (UNDP) i saradnju planinarskih klubova, PK Povlen, PSD Magleš i PSK Pobeda, u prvoj polovini 2022. godine, je uredio i obeležio 21 planinarsku i pešačku stazu na Valjevskim planinama u ukupnoj dužini od 278,3 km.

U okviru projekta uređena je atraktivna deonica Evropskog pešačkog puta E7 tri etape, od podnožja Jablanika, preko Debelog brda, Povlena, Valjeva i Divčibara, do Ravne Gore, u dužini od 82,6 km i 18 planinarskih staza u dužini od 195,7 km.

U obuhvatu Evropskog pešačkog puta E7 i obeleženih planinarskih staza pružaju se živopisni predeli bogati geološkom i biološkom raznovrsnošću i brojnim kulturno istorijskim spomenicima koji svedoče o značajnom kulturnom nasleđu ovog dela Zapadne Srbije. Među njima su predeli izutetnih odlika “Maljen” i “Klisura reke Gradac” koji predstavljaju prirodno dobro od velikog značaja i svrstani su u drugu kategoriju zaštite.

Pojedine deonice pešačkih i planinarskih puteva prolaze pored ili kroz ove zaštićene predele gde se zahteva strogo poštovanje propisanih mera zaštite prirode.