13/06/2024
Najnovije vesti
Povlen Valjevo valjevske planine Turistička organizacija postavljeni putokazi table legende mape

Putokazi na Povlenu

Autor 22/11/2021

Turistička organizacija Valjevo postavila je dvojezične putokaze, informativne i table sa mapama na Povlenu, u saradnji sa Udruženjem i Planinarskim klubom koji nose naziv ove planine.

Dvojezična info tabla

Do sada su postavljeni znakovi, na srpskom i na engleskom jeziku, za izvore, popularne, ali i manje poznate vidikovce. Takođe, na određenim mestima postavljene su informativne table sa legendama vezanim za dato mesto. Uz to, sada su putokazima jasno obeležene pristupne staze prema predelima planinskih lepota, kao što su visoravan Kneževo polje, zatim atraktivni vodopadi Taorska vrela, pristup Burmi i zagonetnim povlenskim kuglama, nesvakidašnjim kamenim gromadama stena koje su potpuno pravilnog loptastog oblika i ravne površine.

Postavljeno je ukupno 368 putokaza, 24 info table i sedam tabli vodilja. Ostalo je jos da postavimo na tri vrha Mali, Veliki i srednji Povlen, naznačava Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo.

Znakovi su postavljeni prema temama. Vrednost ovog projekta je milion i četiri stotine hiljade dinara i obavljen je uz podršku Grada Valjeva. Takođe, zahvalni smo Maru Lugonji koji je uradio dizajn i Ljiljani Stanojević, članovima Udruženja Povlen i istoimenog Planinarskog kluba. Ostalo je još da označimo područja na tri vrha, odnosno Mali, Veliki i srednji Povlen. U planu je da to uradimo tokom sledeće sedmice, – kaže Ana Marković.

Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo

Pored ovdašnjih zaljubljenika u prirodne lepote Povlena, sve više je posetilaca sa strane koji dolaze na valjevske planine. Postavljeni putokazi, karte i legende zasigurno da će omogućiti lakše snalaženje i pristup odabranim lokalitetima, a za očekivati je da ovaj projekat pruži podsticaj i razvoju ruralnog turizma na datom području.

Podsećamo, 2017. godine urađeno je obeležavanje na Maljenu i Divčibarama, gde je u prvoj polovini ove godine ostvareno više desetina hiljada noćenja, a turisti dolaze prvenstveno radi šetnji po planinskim stazama u predelu prirodnih lepota.

Inače, poznato je da je Povlen na nepunih trideset kilometara jugozapadno od Valjeva. Pored niza nesvakidašnjih pojava i prirodnih lepota, planinu karakterišu tri vrha, od kojih je najviši “Mali Povlen” nadmorske visine 1347 metara, sledi ga Srednji Povlen sa visinom od 1301 metar, a najniži je Veliki Povlen sa 1271 m.

Mapa sa legendom

Posebna odlika i atrakcija planine je i činjenica da se u kanjonu reke Trešnjice nastanio beloglavi sup, vrsta kojoj je pretilo izumiranje.

Takođe, pre deset godina Radivoj Arsić, arheolog iz valjevskog Zavoda za očuvanje spomenika, pronašao je praistorijsko kameno utvrđenje staro preko 3.000 godina na obroncima Povlena kod sela Brezovice. Kameni bedem je duži od 300 metara i širok oko tri metra, unutar zida su pronađeni ostaci stambenih objekata.

Zbog pristupačnosti planini, ali i raznovrsnosti predela i prirodnih lepota, Povlen je sve češće izbor izletnika, šetača i članova planinarskih amaterskih društava koji prvenstveno očekuju boravak u lepom i čistom prirodnom okruženju, a pravi izazovi su guste šume i vijugave planinske staze.

foto privatna arhiva